I kväll spelas sista Uefacupfinalen - här är finalerna vi minns

Europa League

Ikväll är det dags för den sista Uefacupfinalen innan turneringen byter format och namn till UEFA Europa League. Här är några Uefacupfinaler som vi kommer att minnas.

1982: IFK Göteborg-Hamburg SV (1-0, 3-0)

Trots att Tord Holmgren tryckt in matchens enda mål på ett lerigt Ullevi så var det få som på allvar trodde att Göteborg skulle ha något att hämta nere i Tyskland. Men över en natt blev Blåvitt hela Sveriges lag efter en klassisk match i Hamburg. Det var Stig Fredriksson som definitivt säkrade segern med sitt femte straffmål i Uefacupen.

1996: Bayern München-Bordeaux (2-0, 3-1)

De blivande världsmästarna Bixente Lizarazu, Christophe Dugarry och Zinedine Zidane hade inte mycket att sätta mot de blivande europamästarna Dieter Hamann, Lothar Matthäus och Jürgen Klinsmann. Dessutom coachades Bayern av ingen mindre än Franz Beckenbauer.

1997: Schalke 04-Inter (1-0, 0-1; 4-1 efter straffar)

Det här var den sista Uefacupfinalen som spelades över två matcher, och det var två täta matcher. Gianluca Pagliuca i Intermålet och en ung Jens Lehmann i Schalke spikade igen i en match var, men det var tyskarna som var starkast på straffarna (har vi hört den förut?). Det var dock inte en tysk som slog in den avgörande straffen, utan belgaren Marc Wilmots, som också gjorde Schalkes mål i den första matchen.

2001: Liverpool FC-Deportivo Alavés (5-4 efter förlängning), Dortmund

Finalen 2001 var verkligen en ”David möter Goliat-match”. Alavés hade några år tidigare återvänt till spanska La Liga efter 42 långa år under ledning av den karismatiske José Manuel Esnal. De hade ingen internationell titel i prisskåpet, medan Liverpool hade den största samlingen internationella troféer av alla engelska klubbar.

Efter att Alavés vänt ett 1-3-underläge i halvtid till 3-3 så tog Liverpool åter kommandot med ett ledningsmål av Robbie Fowler med dryga kvarten kvar. Johan Cruyffs son Jordi kunde dock kvittera med två minuter kvar av ordinarie tid efter en katastrofal missbedömning av Westerveld.

Med tre minuter kvar av ordinarie tid så avgjordes matchen genom ett Golden Goal av Alavés-försvararen Geli. Problemet var bara att han satte bollen i eget mål.

2003: Porto-Celtic (3-2 efter förlängning), Sevilla

Henrik Larsson grämde sig något enormt efter den här förlusten. Han kunde väl aldrig ana att han skulle få uppleva en Champions League-final tre år senare…

Brasilianaren Derlei hade gett Porto ledningen med bara sekunder kvar av första halvlek. Redan två minuter in i den andra så kvitterade dock Henrik Larsson med en nick i bortre hörnet . Ryssen Alenichev såg till att Porto återtog ledningen i 54:e, men bara tre minuter senare så var Henke där med skallen igen. De sista 30 minuterna verkade det som om spelarna bara väntade på en förlängning.

I början av förlängningen visades Celtics mittback Baldé ut och Porto tog över allt mer och kunde avgöra med fem minuter kvar. Porto lyckades hålla stången tiden ut trots att också de fick en man utvisad i förlängningen.