Ilsinho skickade Sjachtar till historisk Uefacupfinal

Europa League

Sjachtar Donetsk är klart för Uefacupfinal för första gången någonsin. Ilsinho satte matchavgörande 2-1 i 88:e minuten, vilket gav avancemang med 3-2 sammanlagt.

Torsdagens helukrainska och heldramatiska semifinal i Uefacupen mellan Sjachtar Donetsk och Dynamo Kiev slutade 2-1 till hemmalaget, ett resultat som innebär att Sjachtar Donetsk som första ukrainska lag - sedan Ukraina blev en självständig nation efter Sovjetunionens sönderfall - är klart för en europeisk cupfinal i fotboll.

En minut före full tid höll hemmapubliken på att förbereda sig på förlängning. Matchen var på väg att sluta 1-1, precis som förra veckans möte i Kiev. Då fick Sjachtar Donetsks brasilianske högerback Ilsinho bollen i straffområdet, vände ut och in på motståndarförsvaret och smekte in segermålet till höger om Kievs målvakt Stanislav Bogusj.

I finalen, som spelas 20 maj i Istanbul, får Sjachtar Donetsk möta Werder Bremen.
Bremen stod för en bragdartad vändning borta mot Hamburg. 0-1 i förra veckans möte på hemmaplan - och tidigt 0-1-underläge i torsdagens match.

Men Werder Bremen kvitterade genom Diego efter en knapp halvtimme och i 65:e minuten chansade Claudio Pizarro med ett långskott som slank in under Frank Rost i Hamburgs mål.

När Hamburg satsade framåt tvingades laget öppna sig, något som Frank Baumann utnyttjade sju minuter före slutet. Hans 3-1 i 83:e minuten innebar att Hamburg var tvingat att göra två mål för att nå finalen. Laget åstadkom ett. Men 2-3 innebar att Werder Bremen gick till final tack vare fler gjorda bortamål.

Markus Rosenberg spelade från start i Bremen men blev utbytt några minuter före segermålet.

Publicerad 2009-05-07 kl 23:06