Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE

Måldomare i nästa säsongs Europa League

Nästa säsong kommer matcherna i Europa League dömas av ett team på fem domare då det kommer att stå en domare bakom varje mål.

Det har testats i kvalspelet till U19-EM och nu kommer det även att testas i nästa säsongs Europa League, turneringen som tar över efter numera insomnade Uefacupen - ett femdomarsystem där det förutom en huvuddomare och två assisterande domare/linjemän också kommer att finnas en domare bakom varje målområde. Målområdesdomarna kommer att kunna kommunicera med huvuddomaren via headset för att diskutera situationer och domslut..

Uefa menar att extra ögon i straffområdet kan förebygga tjuvnyp och fult spel samtidigt som de kan hjälpa till vid svåra domslut. När det testades märktes det en minskning i tröjdragningar vid hörnor och frisparkar, samt färre filmningar.

Idén med femdomarsystemet sägs komma från Uefa-presidenten Michel Platini som vill slippa elektroniska lösningar som målkameror och liknande - och som vill behålla den mänskliga faktorn när det kommer till beslutsfattande i fotbollsmatcher

Publicerad 2009-05-31 kl 23:27
Annons
Annons
Annons