Nuñez stekhet i Liverpools vinst - övertygade mot Sparta Prag

Europa League

Nuñez slog till med två klassmål, Bradley gjorde självmål med sin första bolltouch och Salah fick ett mål bortdömt.
Mycket hände i Liverpools första åttondelsfinal i Europa League mot Sparta Prag.
Trots många chanser från hemmalaget vann Liverpool matchen med 5-1.

På torsdagskvällen ställdes Liverpool mot Sparta Prag i den första åttondelsfinalen i Europa League. Matchen spelas på Letná Stadium i Prag.

Liverpools skadesituation har börjat ljusna något på senaste. När Liverpool presenterade elvan kunde man konstatera att Darwin Nuñez var tillbaka i startelvan. Mohamed Salah var även tillbaka i truppen, men återfanns på bänken tillsammans med bland andra Virgil Van Dijk.

Darwin Nuñez fick direkt ett bra läge då bollen hamnade vid hans fötter i Sparta Prags straffområde. Han rundade målvakten, men avslutet var svagt och en försvarare kunde med relativ enkelhet rädda bollen på mållinjen.

Efter bara fyra minuter fick Liverpool straff, efter att Mac Allister revs ner i straffområdet. Han fick förtroendet från straffpunkten - och gjorde inget misstag. Argentinaren borrade säkert in bollen i Vindahl Jensens högra hörn.

- Vilken start för Liverpool. De fick straffen på ett briljant sätt och de kommer fortsätta stänga ner Sparta Prag. De kan göra fler mål snart, sa den förre Chelsea-wingern Pat Nevin i BBC.

Sparta Prag vaknade till något efter kallduschen. I matchminut 14 fick Kuchta ett kanonläge och han lyfte bollen mot mål - men Gomez kunde heroiskt rädda på mållinjen.

Sparta fortsatte att trumma på och målchanserna avlöste varandra.

- Sparta lämnar tre spelare där uppe. Det här är ett lag som inte är rädda för Liverpool. De är säkra på att de kan få med sig något från matchen, sa Pat Nevin i BBC.

Det var dock Liverpool som skulle göra nästa mål. Darwin Nuñez fick bollen en bit utanför straffområdet och drog till med ett distansskott. Bollen gick över Vindahl Jensen och 2-0 var ett faktum. Det var Liverpools 1000:e mål under Klopps ledning.

- Det där kan du titta på hela dagen lång, sa Pat Nevin i BBC.

Sparta Prag fortsatte att ställa till det för Liverpool. I matchminut 36 fick den förre MFF-liraren Veljko Birmancevic öppet mål efter att Kelleher släppte en retur - men avslutet gick tätt utanför.

På tillägstid i den första halvleken slog Darwin Nuñez till igen. Mac Allister serverade en långboll till uruguayanen, och han kunde raka in 3-0-målet med ett klassavslut.

Conor Bradley byttes in tidigt i den andra halvleken - men bytet blev inte särskilt lyckat. 20-åringens första bolltouch var nämligen en vrist rakt upp i krysset - dock i eget mål. Sparta Prag fick därmed en gratisbiljett in i matchen.

Men Liverpool svarade direkt. Luis Diaz fick bollen serverad till sig i straffområdet - och kunde via en Sparta Prag-försvarare peta in Liverpools fjärde mål.

- Det verkar som att varje gång Sparta Prag har en bra period - då gör Liverpool mål, sa Jay Bothroyd i Sky Sports.

I den 74:e minuten bytte Liverpool in Mohamed Salah, som den senaste tiden har dragits med skadeproblem. Det var hans andra framträdande för Merseyside-klubben sedan nyårsdagen, då egyptiern gjorde två mål mot Newcastle.

Salah var direkt invovlerad i matchen, märkbart spelsugen. Och i matchminut 84 fick han göra mål - men efter en VAR-granskning dömdes målet bort för offside.

- Målet räknas inte, men det visar att Salah redan är tillräckligt vass, sa Pat Nevin i BBC.

Till slut kom även 5-1 genom Szobszlai. Liverpool hade därmed satt sig i ett bra läge inför returen.

- Om Liverpool spelar deras andralag har de fortfarande bättre spelare än Sparta Prag, det är bara hur de tillämpar sig själva, sa Jay Bothroyd i Sky Sports efter matchen och fortsatte:

- Att ha en fyramålsledning inför returen är bra, han (Klopp, reds.anm.) kan släppa fram några yngre spelare. De har några stora matcher i ligan, och då är det bra om man kan vila spelare.

Liverpool kan dock ha åkt på en ny skadesmäll. Konate haltade ut efter 50 minuter, och vad man kunde se hade fransmannen ont. Fransmannen är osäker till spel inför söndagens stormöte med Manchester City.

På presskonferensen efter matchen fick Jürgen Klopp frågan om någon Sparta Prag-spelare imponerade på honom. Tysken garvade:

- Jag slutar i sommar. Eller vill du att jag ska ta med honom (den spelaren) på semester? Eller vad? svarade tysken lurigt och sken upp i ett leende.

Returen spelas på Anfield nästa vecka.

Sparta Prag: Vindahl Jensen - Vitik, Sørensen, Krejci - Preciado, Kairinen, Solbakken, Zeleny - Haraslin, Kuchta, Birmancevic.

Liverpool: Kelleher, Roberton, Quansah, Konate, Gomez - Mac Allister, Endo, Elliott - Diaz, Gakpo, Nuñez.