Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EUROPA LEAGUE
39v

ÖFK-bossen: "Vi ska vidare från EL-gruppspelet"

Foto: Bildbyrån

Östersunds FK går in i Europa League-gruppspelet under torsdagen.
I en längre intervju med Fotbollskanalen berättar nu ordföranden Daniel Kindberg om ambitionerna i Europa, rekordbuden han nobbat, förslaget att Graham Potter ska bli staty och jakten på SM-guld 2017 (!).
- Vi ska utmana Malmö i höst, säger Kindberg.

Det är dagen innan den stora dagen när Daniel Kindberg ringer upp. Östersunds FK har precis landat i Ukraina inför torsdagens match mot Zorja Luhansk, klubbens första någonsin i ett Europa-gruppspel, och man kan höra över telefonlinan att ÖFK:s starke man och ordförande är lika självsäker som vanligt. I grupp J väntar matcher mot Athletic Bilbao (Spanien) och Hertha Berlin (Tyskland) utöver de mot just Zorja, och även om han erkänner att klubben och spelarna står inför en stor, spännande och ny erfarenhet låter det precis som vanligt när frågan om Östersunds ambitioner ställs.

Ni har hört svaret förut, va? "Vi är inte här för att vara några turister" eller "Vi satsar på att vinna allting, annars är det ju ingen idé att vi håller på med det här". Ja, Daniel Kindberg säger sig i alla fall vara fullt övertygad om att Östersund ånyo ska skriva historia. I tankarna ser han en 16-delsfinal i Europa League på Jämtkraft Arena framför sig i februari nästa år.

- Det är alldeles uppenbart att vi vill gå vidare från gruppspelet. Det ska vi göra, säger Kindberg och fortsätter:

- Vi ska beta av match för match, och först och främst ska vi vinna i morgon (läs under torsdagen).

Vad tror du om era möjligheter att gå vidare från den gruppen ni lottades in i?
- Det är klart att för oss som är så väldigt små i en relativt lågt rankad liga så handlar det om att göra förberedelserna rätt, ta fram mod och rätt plan. Vi vet ju att vi kan slå alla lag i Europa. Om alla förberedelser sitter och vi har med oss rätt tankar och fokus så har vi möjlighet att vinna de matcherna som vi ställer upp i. Det är med det modet och med den förutsättningen som spelarna laddar upp.

I kvalet till Europa League har Östersund slagit ut turkiska jätten Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Sedan avancemanget till gruppspelet för några veckor sedan har gratulationer strömmat in från alla möjliga håll, även från konkurrenter, och Kindberg kallar ÖFK för det "eviga samtalsämnet" hos såväl "gammal som ung" i Östersund för tillfället.

- Jag upplever starkt att fotbollsetablissemanget är väldigt positivt till vårt avancemang och på sättet vi gjorde det. Det är jättemånga som lyckoönskar oss väldigt hjärtligt.

- Det är jätteroligt. När man har varit den fattige kusinen från landet så länge är det kul att många duktiga klubbar och klubbledare uppskattar det vi gör.

Samtidigt som ÖFK laddar för match i Ukraina jobbas det för fullt hemma i Östersund för att omvandla Jämtkraft Arena till en så kallad kategori 4-arena, vilket Uefa kräver att arenorna i gruppspelet i Europa League är. Det arbetet framskider som planerat. 

- Det går jättebra, så det har vi inga betänkligheter om. Vi kommer absolut hinna klart i tid. Nu är stolarna uppe, arenan är tillbyggd och klar. Nu ska det bara upp massa skyddsanordningar och sen är det massa saker för er i media som ska göras, säger Kindberg.

Nyligen, efter avancemanget till Europa League, lämnades ett speciellt medborgarförslag in till Östersunds kommun. Önskemålet? Bygg en staty av ÖFK:s tränare Graham Potter i staden.

- Jag tycker det reflekterar och visar den kärlek som jämtarna och invånarna i Östersund känner för Graham som människa och det han har gjort hos oss. Det är fantastiskt. För oss är det inga nyheter att han är väldigt omtyckt, kommenterar Daniel Kindberg.

- Han är minst värd en staty. Sen är jag väldigt partisk i frågan (skratt). En staty är naturligtvis en fantastisk sak, men det är klart att han är värd det och mer därtill. Det är helt uppenbart att det är så.

Även om mycket av snacket kring Östersund just nu handlar om Europa-spelet hänger laget fortfarande med i toppstriden av allsvenskan. Just nu ligger man tre poäng efter Häcken, som innehar den sista Europa-platsen till nästa säsong och Daniel Kindberg är tydlig med att det inte finns någon turnering som är förstaprioritet för ÖFK. Tränaren Graham Potter har dock roterat kraftigt i laget under Europa League-kvalet och ofta använt vad som utifrån kan uppfattas som "A-laget" i just Europa-matcherna.

- Prioriteringsdiskussionen tycker jag är felaktig. Vi spelar även i en tredje tävling under hösten, för vi går in i svenska cupen den 10 oktober (mot Härnösand). Det finns inga sådana prioriteringar. Uppdraget för Graham är att vinna matchen i morgon (läs under torsdagen), därefter matchen på söndag och sen fortsätter vi så. Sen får han lista ut hur det ska gå till, det är hans jobb. Att vi tänker "nu prioriterar vi det här lite mer"... det finns inte på världskartan. Vi spelar fotboll för att vinna matcher och då ska vi göra det under de förutsättningar vi har.

Ni vill ju så klart gärna säkra en Europa-plats till nästa säsong också, via allsvenskan, gissar jag?
- Nja, sådana ambitioner tittar vi inte på. Vi tittar mer på att ge Malmö en match (om SM-guldet).

Tror du verkligen det är rimligt redan i år (tolv poäng skiljer med åtta omgångar kvar)?
- Ja, om Hammarby tar Malmö nu i helgen så ska MFF åka upp och möta oss på onsdag, och då tror jag det fantastiska Malmö-laget kan börja få funderingar. Det tror jag faktiskt. Det gäller att Jakob (Michelsen, Hammarbys tränare) lägger upp någon begåvad taktik så att Hammarby får med sig en trea mot Malmö. Då tror jag inte det är så jättebehagligt att åka upp till oss. Då kan det bli liv i det här. Vi ska absolut vara en av utmanarna och vi ska göra allt för att få liv i det här.

I takt med Östersunds succé har andra klubbar börjat få upp ögonen för klubbens spelare och i somras cirkulerade det mycket rykten runt ÖFK:s stjärnor. Daniel Kindberg har aldrig gjort någon hemlighet av att det finns intresse för klubbens spelare men ordföranden håller också hårt i dem.

Framför allt kring Östersunds stora stjärna Saman Ghoddos har det varit mycket snack, men efter play off-vinsten mot Paok var Kindberg tydlig med att man inte tänkte sälja Ghoddos och ordföranden sa då i en intervju med Östersunds-Posten att han värderar 24-åringen till omkring 50 miljoner kronor.

- Ja, det är klart det är det (sådana summor som det handlar om). Det måste han vara värd, hur ska det annars fungera? Han måste ligga där, trea i historien (efter Alexander Isak och Zlatan Ibrahimovic), sa ordföranden till ÖP.

Nu berättar Kindberg att det in i det sista innan de internationella transferfönstren stängde var klubbar som högg på ÖFK-spelare. Han håller inte igen i ämnet och är således inte sen med att höja sina egna spelare och deras värde.

- Ja, det hände grejer jävligt sent in på natten. Det var många klubbar som ville, men som kanske inte riktigt fick det de ville. Det var intensiva sista tre dygn.

Var det något bud som ni var nära att acceptera?
- Inte jag (skratt). Det var jag inte, jag tyckte inte det var riktigt nära. Men det är klart vi också måste respektera att vi är väldigt små. Att tacka nej till de buden, som historiskt för oss är astronomiska... det är klart att det pirrar i magen, det måste jag väl erkänna. Men vi är fast övertygade om att vi ska tävla till 100 procent i höst och in i nästa år. Då var det bäst att säga nej.

Så ni har tackat nej till rekordsummor för klubben?
- Ja, det har vi gjort. Flera gånger. Det gjorde vi redan i januari, så vi har väl börjat byggt upp en viss vana nu. Men vi har bestämt oss för att tävla. Det är också en del av min stöttning till lagledningen och Graham, att de ska få de bästa förutsättningarna så att vi kan vinna matcher. Det här är mitt bidrag i någon form.

Var det mest Saman (Ghoddos) som klubbar hörde sig för om?
- De sista dagarna var det mest Saman. Men det var även flera andra spelare som det pratades om, i olika vågor. Sådana som Ken (Sema), "Sotte" (Sotirios Papagiannapoulos), Hosam (Aiesh), Jamie (Hopcutt) och Curtis (Edwards).

Det kanske händer något i vinter istället?
- Det är ju inte jättehöga odds på det. Men allt handlar om hur man gör ifrån sig, i Europa-spelet och den sista tredjedelen av allsvenskan. Men det lär nog braka loss i januari igen, avslutar Kindberg.


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

Publicerad 2017-09-14 kl 06:55

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER