Sjachtar Uefacupmästare - Rosenberg utbytt

Europa League

Ukrainska Sjachtar Donetsk tog på onsdagen hem Uefacupen i fotboll. Sju minuter in i förlängningen gjorde brasilianaren Jadson avgörande 2-1 mot Werder Bremen.
Sjachtar Donetsk skrev historia på onsdagskvällen.

För första gången sedan Sovjetunionens upplösning i början av 1990-talet vinner ett ukrainskt lag en Europatitel i fotboll. Sjachtar blev dessutom sista lag genom tiderna att vinna Uefacupen - nästa säsong ersätts turneringen av Europa league.

Svenske landslagsanfallaren Markus Rosenberg fick starta i anfallet för tyska Werder Bremen men hade en tung kväll i Istanbul. Den 26-årige skåningen försökte jobba sig in i matchen men tog ofta fel löpningar och rörde knappt bollen innan han byttes ut i 78:e minuten.

Finalen började lovande med två offensiva lag som skapade flera målchanser direkt. För Sjachtar Donetsk handlade offensiven framförallt om Luiz Adriano. Den brasilianske anfallaren var också den som i första halvlek tog bollen i djupled mellan två sömniga Bremen-mittbackar och kyligt lobbade med fotens utsida förbi målvakten Tim Wiese.

Men Adriano fick se en landsman kvittera tio minuter senare. Bremens back Naldo fick ett gyllene frisparksläge från 25 meter, och kvitterade - dock med stor hjälp av ukrainske landslagsmålvakten Andrij Pjatov, som fick skottet rakt på sig men fumlade in bollen.

Pjatov fick dock revansch senare i matchen då han svarade för en kanonräddning på ett skott från Claudio Pizarro.

Matchen gick i andra halvlek in i ett slags vakuum, med två lag som hade svårt att dra upp tempot till nödvändig nivå för att kunna avgöra matchen.
Att matchen gick till förlängning var logiskt - och väl där var Sjachtar snäppet vassare och skapade de hetaste chanserna.

Bremen tappade markering på Jadson i straffområdet där han helt obevakad kunde, via målvakten Wiese, göra det avgörande målet.

Bremen hade en boll inne i slutminuterna - men målet dömdes helt riktigt bort då målskytten Pizarro regelvidrigt höll undan en motståndare.