Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Giorgio Marchetti, vice generalsekreterare UEFA

Efter tränarnas krav – Uefa öppnar diskussion om bortamålsregeln

Några av fotbollens mest profilerade tränare, bland annat Jose Mourinho och Carlo Ancelotti, har uttryckt sin önskan av att ta bort bortamålsregeln i Uefa-tävlingar. Nu får de gehör av Uefa som går med på en diskussion om regeln.

I den årliga tränarkonferensen för Europas elittränare, där Mourinho och Ancelotti också hade sällskap av Massimiliano Allegri, Unai Emery, Julen Lopetegui, Thomas Tuchel, Paulo Fonseca och gamle Arsenaltränaren Arsene Wenger, togs flera ämnen upp. Bland dem var regeln om bortamål som används i europeiska tävlingarna samt längden på transferfönstren i Europa.

Tränarna anser att det inte är lika svårt att göra mål på bortaplan som det en gång var och vill nu att Uefa tar bort regeln i de europeiska tävlingarna. De önskar också att samtliga transferfönster stänger samtidigt i Europas största ligor.

ANNONS

Nu får de medhåll av vice generalsekreterare i Uefa, Giorgio Marchetti, som gått med på att öppna en diskussion om vilken regel som ska användas när det sammanlagda resultatet är lika i utslagsomgångar.

- Tränarna tycker att det inte är lika svårt att göra mål på bortaplan som det var förr. Så de tycker att vi ska se över regeln och det ska vi också göra, sa Marchetti till reportrarna på plats enligt Reuters.

Uefa har använt sig av regeln sedan 1965 som ett alternativ istället för slantsingling eller omspel på neutral plan. På den tiden var europamatcher en mycket större utmaning än idag.

Tanken var också att den skulle uppmuntra till ett mer offensivt spel från bortalagen. Men tränarna anser att regeln blivit kontraproduktiv eftersom det gör att många hemmalag spelar defensivt för att undvika att släppa in ett mål på hemmaplan.

ANNONS

När det kommer till transferfönstret stängde den engelska och italienska ligan sina fönster innan första ligamatchen. Det var mycket tidigare än de spanska, franska och tyska ligorna som hade öppet hela augusti.

-Tränarna vill se ett gemensamt fönster där fönstret stängen innan säsongen börjar, säger Marchetti.

Publicerad 2018-09-05 kl 11:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto