POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITESERIEN

Var ungdomsproffs i Roma - nu på Island: "Hittat tillbaka till glädjen i fotbollen"

Foto: Bildbyrån.

Valmir Berisha blev som 17-åring ungdomsproffs i Roma.
Nu får han äntligen spela kontinuerligt - men i Fjölnir på Island.
- Jag börjar hitta tillbaka till glädjen i fotbollen, säger anfallaren till Fotbollskanalen.

Valmir Berisha, 22, slog sommaren 2013 igenom med att vinna skytteligan på sju mål när Sverige tog brons i U17-VM. Året efter lämnade han Halmstads BK för ett femårskontrakt med Roma och flytt till Italien, men det blev inte riktigt som han tänkte sig med utebliven ligadebut, utlåning med knapp speltid i Panathinaikos och vidare till Cambuur i Eredivisie.

Fyra år senare tillhör den forne stortalangen sedan ett år tillbaka Ålesund i Norge, som i fjol ramlade ur den norska högstaligan, samtidigt som Berisha i år blev utlånad till Fjölnir på Island. Efter ett par tuffa år med knapp speltid och senast främst genom inhopp under debutåret i Norge, så fick anfallaren under våren åter kontinuerligt med speltid.  

- Det är viktigt att inte tappa hoppet, även om man inte får speltid i en klubb. Jag är inte en dålig fotbollsspelare bara för att jag inte får speltid. Jag har alltid tänkt att någon gång måste det komma. Det spelar inte så stor roll om det är på Island, i Polen eller i Ryssland. Jag måste bara visa mina kvaliteter när jag spelar. Det är viktigt med kontinuitet och det är lite av den anledningen som jag flyttade till Island eftersom att jag skulle få chansen här och då är det bättre att vara på den säkra sidan än att gå någonstans och bara hoppas på att få speltid, säger han till Fotbollskanalen.

Berisha kom under våren till spel i totalt 14 matcher, varav tolv från start och stod för tre mål och tre assist i isländska ligan och cupen för Fjölnir, som är placerat på tiondeplats i högstaligan. Nyligen meddelade även Ålesund att Berishas utlåning förlängs från enbart över våren till över den resterande delen av säsongen, något han samtyckte med.

- Det känns bra att få spela igen och det är kul att vara delaktig i vinster och mål, vilket jag saknade lite förra året. Jag fick spela i Ålesund, men det blev bara några få minuter här och där, så jag kom aldrig riktigt in i det. Jag har fått spela 90 minuter i ett par matcher i rad här, men tyvärr bara lyckats göra tre mål och tre assist, men det viktigaste är att jag får spela och nu börjar hitta tillbaka till glädjen i fotbollen. Jag har saknat det, säger han.

- Jag skulle säga att det är lite mer professionellt och högre kvalitet i Norge än på Island, men jag tycker inte att det är så stor skillnad på andraligan i Norge och högstaligan på Island. Jag trivs bra både med tränare och sådär här. Det var en stor anledning till att jag valde att stanna nu med (över den resterande delen av säsongen), fortsätter han.

Däremot är anfallarens framtid ännu osäker i Ålesund. Han har kontrakt med den norska klubben över nästa säsong, men kan lämna redan efter den här säsongen.

- Jag får titta på det efter säsongen. Nu var de ändå glada över att det gått bra för mig på Island. De har fortsatt att tro på mig och har haft kontakt med mig. Ålesund är en fin stad, en fin klubb, men det handlar om att få spela. Om jag får spela, så kan jag komma tillbaka, men annars är det ju svårt.  

Om det dyker upp något alternativ, så kan han även tänka sig att återvända till Sverige.

- Det är självklart roligt att spela utomlands, men om jag hittar något intressant i Sverige, så är det klart att man tar det, även före Norge i det här fallet. Innan jag skrev på för Fjölnir, så var jag på väg till en allsvensk klubb, men det låste sig och blev inte av. Jag har haft lite kontakt, men inte kommit vidare någonstans. Nu har jag fått spela här borta, så nu gäller det bara att målen ska komma, så blir det enklare med allting, säger han. 

Nu jobbar han först och främst på att bli frisk igen efter en tid med lite sjukdomar för att sedan komma ut på planen igen och få igång målskyttet ordentligt. 

- Jag har haft lite otur och varit ordentligt sjuk under sista tiden, så vi sa att jag får ta ett litet break. Jag tror annars att jag kanske haft lite fel positionering och kommit ner lite för långt i planen. Jag ska hålla mig lite högre upp, så får mina lagkamrater servera bollen till mig i stället. Jag kan heller inte gå runt och tänka på det. Då kommer det inte att lossna. 

För lite mer än fyra år sedan år sedan skrev han på ett femårskontrakt med Roma och var senaste svensk att tillhöra klubben före Robin Olsens ankomst. I dag är tillvaron en annan för anfallaren, men han minns ändå tillbaka till en fin tid i klubben.

- Allting är på gott och ont. Om du är en bra fotbollsspelare, så går det oftast vägen. Om du inte har tålamod och inte fortsätter att jobba hårt, så kan det gå andra vägen. Det är en klubb som gav mig ett femårskontrakt och visade att de verkligen ville ha mig, men sedan brast det med mitt tålamod. Jag hade en fantastisk tid där borta, så det är inget jag ändrar, säger han.

Publicerad 2018-07-31 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå