Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Reinfeldt om Saudiarabien-VM 2034: "Vi kommer att framföra vår syn"

Sverige (herr)

Saudiarabien kommer arrangera VM 2034.
Nu ger Fredrik Reinfeldt sin syn på saken.
- Vi hade önskat att fler nationer hade visat intresse  säger SvFF:s ordförande i ett uttalande.

Foto: Bildbyrån.

Fredrik Reinfeldt.

Australien avstod från att lägga bud på att få arrangera VM 2034, vilket betyder att Saudiarabien är ensam kandidat kvar i processen då deadlinen passerade i tisdags. Även om ett officiellt beslut inte är fattat kommer landet med största sannolikhet att tilldelas värdskapet. 

Dessutom har Fifas president Gianni Infantino redan slagit fast att mästerskapet kommer att hamna vid den Persiska viken.

Nu ger Svenska Fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt sin syn på saken. Han anser att situationen är "olycklig".

- Vi hade önskat att fler nationer hade visat intresse och haft möjlighet att kandidera för värdskapet så konkurrens hade funnits. Nu får vi konstatera faktum och hoppas att Saudiarabien lever upp till det ansvar som kommer med ett eventuellt värdskap, säger Reinfeldt i ett uttalande.

Annons

På sin hemsida skriver SvFF följande:

"Enligt FIFA:s egna regler måste värdnationen leva upp till krav på att respektera mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter inför och under ett mästerskap och Saudiarabien har ett flertal gånger mottagit internationell kritik för brister vad gäller grundläggande mänskliga och medborgerliga rättigheter".

Vidare menar förbundet att man kommer "följa Fifas utvärdering av Saudiarabiens bud" och "lyfta den svenska ståndpunkten" under den kommande beslutsprocessen. 

Reinfeldt igen:

- Först får man konstatera att inget beslut om arrangörsland är fattat - det finns en process för detta, där SvFF, precis som övriga 210 medlemsförbund, deltar i beslutsfattandet och har möjlighet att ge uttryck för sina synpunkter, säger SvFF:s ordförande.

- Vi kommer att framföra vår syn på Saudiarabien som möjlig VM-arrangör i en sådan beslutsprocess. För oss är det viktigt att man utöver de självklara sportsliga förutsättningarna också beaktar frågor som exempelvis rör grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, pressfrihet och inblandning i väpnade konflikter, när man avgör var mästerskapet ska genomföras.

Annons

Fifas budgivningsregler gjorde det endast möjligt för nationer från Asien och Oceanien att lägga bud på VM 2034.

Publicerad 2023-11-01 kl 21:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto