Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fifa slår ned mot europeisk superliga - kan porta spelarna

Fifa

Planerna på en europeisk superliga har diskuterats flitigt i medierna.
Nu sätter Fifa, internationella fotbollsförbundet, ned foten mot de planerna - och hotar med att porta spelare från VM och Champions League.

Foto: TT.

Tankar och idéer om en europeisk superliga, med de allra bästa klubbarna i världen samlade, har florerat under lång tid. Men internationella fotbollsförbundet Fifa har varit negativt inställt till en utbrytarliga - och nu sätter de ned foten på nytt.

I ett gemensamt uttalande med de sex konfederationsförbunden (Uefa, Conmebol, Concacaf, AFC, CAF,  och OFC) skriver Fifa att alla spelare som deltar i en sådan superliga automatiskt blir portade från spel i turneringar som VM, EM och Champions League.

"Vi vill återigen upprepa och starkt betona att en sådan tävling inte skulle erkännas av Fifa eller respektive konfederationsförbund", skriver Fifa i ett officiellt uttalande.

ANNONS

Brevet är undertecknat av presidenterna i respektive förbund och förkunnar vidare att klubblags-VM är den enda erkända klubblagsturneringen på världsnivå. På kontinental nivå är det bara turneringarna som förbunden själva arrangerar (exempelvis Champions League) som är erkända.

Hösten 2018 rapporterade tyska Der Spiegel om läckta dokument som visade på planerna om att skapa en europeisk superliga redan 2021. I det fallet handlade det om en liga med 16 klubbar, varav elva "grundare" och fem "initiala gäster", där grundarna skulle vara skyddade från nedflyttning. Real Madrid och Bayern München ska ha varit drivande i processen.

Så sent som i höstas skrev brittiska Sky Sports att Liverpool och Manchester United stod bakom idén om en ny europeisk superliga - och att Fifa ställde sig bakom planen. Ligan sägs vara tänkt att starta 2022 och innehålla 18 klubbar som möter varandra hemma och borta.

ANNONS

Med dagens uttalande har Fifa emellertid klargjort att de inte tänker ställa sig bakom planerna på en utbrytarliga.

Publicerad 2021-01-21 kl 12:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto