POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Tidigare Fifa-topp berättar om korruptionskulturen: "Fick frågan hur mycket jag fått"

Foto: Bildbyrån

Det är vanligt att Fifa-toppar själva tjänar pengar på avtal som de skriver i sitt arbete för organisationen.
Det berättar Fifas tidigare säkerhetschef Chris Eaton i en lång intervju med norska Nettavisen och danska Ekstra Bladet.

Chris Eaton arbetade som säkerhetschef inom Fifa mellan 2010 och 2012. Han rekryterades från Interpol för att se över säkerheten inom organisationen och dess arrangemang. Dessutom var tanken att han skulle leda arbetet mot korruption och matchfixning inom fotbollsvärlden.

Men Eatons tid inom Fifa blev inte som han tänkt sig. Det berättar han nu i en lång intervju med norska Nettavisen och danska Ekstra Bladet.

Tidningarna har tagit del av en korrespondens som visar att Eaton var i skarp konflikt med generalsekreteraren Jerome Valcke, Marco Villiger och Sepp Blatter. Där målas Eaton upp som en person som var anställd som problemlösare, men som snarare skapat problem för topparna inom Fifa.

I intervjun berättar Eaton bland annat att han var med och förhandlade fram ett samarbetsavtal med sin tidigare arbetsgivare Interpol, på inrådan av Jerome Valcke som också var den som anställde Eaton hos Fifa. Samarbetet var tänkt att hjälpa Fifa i kampen mot korruption och avtalet innehöll bland annat en betalning på 20 miljoner euro från Fifa till Interpol. 

- Efter att jag hade skrivit på avtalet och pengarna betalats ut till Interpol hade jag ett möte med Jerome Valcke. Han frågade mig hur mycket jag hade fått av summan för att ordna fram avtalet, säger Eaton i intervjun med tidningarna.

Chris Eaton blev förvirrad och förstod inte vad Valcke menade. Han fick förklarat för sig att det var kutym att representanter från Fifa fick fem procent av summan när de ingick avtal av den typen.

- Jag blev djupt chockerad. Det strider helt mot mitt jobb som polis och de värderingar jag haft som offentlig tjänsteman.

Jeorme Vackle reagerar med bestörtning när Nettavisen och Ekstra Bladet konfronterar honom med påståendena. Han dementerar Eatons uttalande och påstår sig aldrig ha frågat honom om utbetalningen till Interpol.

Chris Eaton berättar även att han mottagit gåvor under tiden som anställd inom Fifa, vilket han rapporterade till organisationens ledning.

- De som ansvarade för säkerheten under dagen då Qatar tilldelades VM-värdskapet fick en klocka av delegationen från Qatar, värd omkring två-tretusen euro. Men jag gjorde det enda riktiga och rapporterade till Valcke att jag fått gåvan. Han tyckte inte att det var något konstigt, säger Eaton.

Publicerad 2017-06-28 kl 19:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå