POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FINLAND
1v

Finland går efter Norge och Nederländarna – ger samma ersättning till dam-och herrspelare

Foto: Bildbyrån

Norge gjorde det, Nederländerna likaså.
Nu följer även Finland efter och ger samma ersättning för spelarna i dam-och herrlandslaget.
”Jag känner mig stolt över att vara finländsk fotbollsspelare” skriver landslagsspelaren Linda Sällström på Twitter.

I somras kom beskedet att Nederländernas fotbollförbund kommit överens om ett nytt avtal med landslagen, som gör att damerna inom de kommande fyra åren kommer att få samma ersättning som herrarna. De följde då efter Norge, som får snart två år sedan gjorde ersättningarna mellan damer och herrar jämlika.

Nu kommer beskedet att även Finland tar efter Norge.

”En fin dag. Jag känner mig stolt över att vara finländsk fotbollsspelare. Utöver gemensamma drömmar och mål delar vi nu också ett likadant spelarkontrakt med herrlandslaget” skriver Linda Sällström, med ett förflutet i flera damallsvenska klubbar, på Twitter.

Det finska fotbollförbundet bekräftade också nyheten på tisdagen i ett pressmeddelande.

”Det är ett sätt för oss att satsa på damfotboll. Vi vill spela en roll i att bygga upp ett jämlikare samhälle” säger ordförande Ari Lahti i ett pressmeddelande.

Tidigare har Sverige sagt att de inte kommer att följa Norges exempel, då Svenska Fotbollförbundets, SvFF:s, ordförande Karl-Erik Nilsson i en intervju med Aftonbladet sa att man inte kommer att göra ersättningarna samma för herr-och damlandslaget.

- Jag tycker det är ett vackert steg det Norge gjort men jag tycker våra tjejer ska ha den ersättning de har rätt till utan att det sker på grund av att de får det via att männen avstår. De ska värderas på sina meriter och vi ska göra en överenskommelse med dem som de är nöjda med oavsett om herrarna bidrag med något eller inte. Det ska vi prioritera inom de ramar vi har och inte nödvändigtvis för att det kommer några vänliga herrar och sätter till extra resurser. Jag gillar inte riktigt det synsättet utan jag tycker att vi ska klara det utan att det sker på det sättet man gjort i Norge, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Ersättningsfrågan har varit debatterad av bägge landslagen, där det i efterhand visade sig att herrlandslaget gick ner i ersättning för att damlandslaget skulle kunna få mer i ersättning. Det var något som SvFF mörkat.

- Det var nog en lika stor chock för oss som det var för herrarna. Där förstår man deras besvikelse, för det har ju uppenbarligen gått till så här, det har ju Håkan (Sjöstrand, förbundets generalsekreterare) själv sagt, indirekt, att det har blivit fel, sa Caroline Seger i podcasten Lundh.

- Jag tycker att sett till historiken som dam kontra herr har så skulle det varit väldigt bra om den informationen nått oss, och så klart för herrarnas del också.

Publicerad 2019-09-04 kl 10:59
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå