Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sibila saknar rätt licens - HJK kan behöva "byta" huvudtränare

Veikkausliiga

Ferran Sibila är ny chefstränare i HJK.
Men han saknar rätt tränarlicens och den finländska klubben kan behöva byta huvudtränare, rapporterar HS.

Foto: Bildbyrån.

I november meddelade HJK att Ferran Sibila hämtas in som ny huvudtränare inför nästkommande säsong och han efterträder Toni Korkeakunnas på posten. Kontraktet sträcker sig till och med 2025. Spanjoren ansluter från MFF, där han var individuell spelarutvecklare.

Men nu har HJK och Sibila hamnat i ett pinsamt trångmål.  

Helsingin Sanomat (HS) rapporterar att 35-åringen saknar den Uefa Pro-licensen som krävs för att vara huvudansvarig för ett lag i Tipsligan, Veikkausliiga. Därför kan den regerande mästarklubben behöva byta huvudtränare, annars finns det risk för straff av finska fotbollförbundets licensnämnd. Det finns det dock ett litet krux.

Annons

Enligt HS kan Sibila starta Uefa Pro-utbildningen innan nästa transferfönster öppnar och få basa över ett lag i Tipsligan, utan att HJK riskerar straff. 35-åringen har ansökt om att komma in på kursen i Sverige 2024, eftersom utbildningen bara äger rum vartannat år i Finland.

- Jag kan bekräfta att Ferran Sibila har ansökt till kursen. Jag är inte säker på när vi kommer att göra våra val (om vilka som får platserna). Kursen startar den 19 februari, säger Roger Sandberg, utbildningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet, till HS.

HJK:s sportchef Vesa Mäki spår att Sibila kommer att få en plats på utbildningen. Samtidigt har HJK en backup-plan.

-Vi har en Uefa Pro-tränare i laget, så allting är möjligt. Vid behov kommer vi att utse Ossi Virta (assisterande tränare) till andra huvudtränare. Det är inget problem, säger Mäki till HS.

Annons

Huvudtränaruppdraget är Sibilas första. Tidigare i sin karriär har han verkat som assisterande tränare i IFK Göteborg och Gif Sundsvall.

I Sverige har flera klubbar genom åren hamnat i knipa med licenskravet på tränare. Ett exempel var i J-Södra förra året där Oscar Garcia Rodrigues ledde laget i 27 matcher och klubben riskerade böter, men det blev inga sanktioner eftersom ärendet preskriberats. Nyligen hämtades Oscar Garcia Rodrigues in som ny chefsscout och assisterande tränare i HJK.

Publicerad 2023-12-21 kl 15:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto