Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Var nära att avsluta karriären – nu finsk mästare: ”Jag ville spela utan press”

Veikkausliiga

Utdragna skador höll på att förstöra Maja Göthbergs karriär.
Nu är doldisen nybliven finsk mästare.
- Jag har inte några målsättningar att flytta tillbaka till Sverige, säger Göthberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Maja Göthberg spåddes en stor framtid när hon fostrades i Hovås Billdal. Det ledde till en flytt till Kopparbergs/Göteborg. Efter ett par säsonger i klubben ställde dubbla skador till det. Först en nyckelbensfraktur och sedan återkommande ryggproblem. Skadorna höll Göthberg borta under mer än en säsong, innan Sundsvall blev en sista chans.

- Jag hörde av mig till Sundsvall. Ryggen hade blivit bättre och Sundsvall kändes som ett bra steg att testa. Jag ville både känna på nivån och för att känna om det fortfarande var kul att spela, berättar Göthberg för Fotbollskanalen.

Det var efter ett par lyckade månader i Sundsvall som Finland dök upp som ett alternativ. Trots att perioden i Sundsvall hade varit lyckad och skadefri, var en försenad coronasäsong passande för Göthberg.

Annons

- Corona började precis när jag hade flyttat hit. I Finland tränar man generellt väldigt hårt och det tog tid för mig att komma tillbaka helt. När säsongen blev uppskjuten fick jag tid att bygga upp mig. När serien väl kunde börja var jag redo och spelade 90 minuter nästan varje match.

Varför blev det Finland?
- Jag sa till min agent att jag ville ge det en chans till. Jag ville spela utan press och då var den svenska ligan inte lika aktuell. Det kom då ett erbjudande från Finland och KuPS. Jag visste inte då att jag skulle bli kvar i flera år, men det var en klubb som hade en tydlig ambition att vinna ligan.

Efter en tredjeplats under Göthbergs första säsong, tog de hem ligatiteln i år. Guldet säkrades redan i den näst sista omgången, medan pokalen fick lyftas nu i helgen. Göthberg berättar om framgångssäsongen.

Annons

- Vi har haft guldet i egna händer under en längre tid och allt vad det innebär. Vi har inte behövt anpassa oss till andra resultat, sedan blev det klart i matchen mot HJK. Det har varit ett tydligt mål att vinna serien som vi kämpat för och det är första gången klubben gör det på damsidan.

Hur ser du på framtiden?
- Jag har skrivit på ett nytt kontrakt inför nästa år så jag blir åtminstone kvar över den perioden. Det blir en målsättning att kunna behålla guldet och gå till Champions League-gruppspel. Herrarna gick väldigt långt i sitt Europakval så jag tror klubben vill satsa på oss i Europa också.

Lockar en flytt tillbaka till Sverige nu efter dina framgångar?
- Jag har inte några direkta målsättningar att flytta tillbaka till Sverige och egentligen inte i någon annan liga heller.

I den finska ligan finns även Cassandra Korhonen i Åland United. För Göthbergs del väntar nu ledighet innan det är träningsuppstart i mitten av november.

Annons
Publicerad 2021-10-11 kl 15:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto