POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSGALAN
15v

Zlatan om Granqvists guldboll: "De sa att de ville ha ett nytt ansikte - vad är det för svar?"

Foto: Bildbyrån.

Andreas Granqvist fick Guldbollen i fjol.
Zlatan erkänner att han blev besviken.
- De sa att de ville ha ett nytt ansikte, vad är det för svar? säger han till Viasat.

Andreas Granqvist gick längst fram i ledet för det landslag som i fjol gick till VM efter att ha överlevt en grupp med Frankrike och Holland och dessutom slagit ut Italien i playoff. För det och för sina insatser i dåvarande klubblaget Krasnodar fick landslagets kapten Guldbollen före namn som Emil Forsberg och Zlatan Ibrahimovic.

Motiveringen löd:

”Andreas Granqvist får Guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM”.

Just Zlatan Ibrahimovic säger i en intervju med Viasat, inför sitt kommande boksläpp, att han inte tycker att det var fel att Granqvist fick Guldbollen, men han ifrågasätter motiveringen.

- Den bästa vinner alltid. Om han vann så förtjänar han att vinna men den motiveringen för mig… De hörde av sig till mig. De ville ha ett nytt ansikte för Guldbollen. Vad är det för svar för någon som ska vinna? säger han till Viasat.

- Man ska väl inte vinna för att få ett nytt ansikte? Det är väl den som har presterat bäst under året? Lite besviken blev jag.

Just att en del i motiveringen till Granqvist som pristagare var att han varit med och ta Krasnodar till Europaspel har Zlatan svårt att förstå.

- Det är inget personligt mot honom. Allt handlar om motiveringen, varför du vann den. Motiveringen var ”kvala in till Europa League”, medan den andra motiveringen var: ”Han (Zlatan) vann Europa League". Vilket väger tyngst?

- Om du säger till mig att jag måste vara med i landslaget – yes, då är jag inte med i bilden. Men om du ger motiveringen på en som kvalar och en som vann den (Europa League). Det är skillnad. Men det är inte viktigt för mig. Den bäste vinner alltid, absolut.

Årets Fotbollsgalan äger rum nu på måndag den 12 november och sänds på TV4 med start 20.00.

FAKTA

Statuterna till Guldbollen

"Fotboll är ett lagspel och att det är samspelet, lagarbetet, som ger bästa utbytet och som skall premieras. Inte själviskhet och målsugenhet."

Här gäller det inte premiering av en spelare efter någon särskild match utan efter en hel säsongs insatser, och i bestämmelserna för priset trycks det särskilt på att det är den för LAGET nyttigaste spelaren som skall ihågkommas. Den som "…med skickligt och föredömligt spel främst bidragit till sitt lags framgångar och hedrat sin klubb och sitt land."

Dessutom har två tillägg gjorts:

1. Det är perioden mellan jurymötena som räknas som kvalificerande, för att undvika en "blind period" i november-december. I (förra året) år är det 1 november 2016–15 november 2017.

2. Tidigare guldbollsutdelningar ska inte påverka alls. Huruvida en spelare vunnit en eller flera guldbollar ska inte ha någon inverkan på nuvarande periods bedömning.

Källa: Aftonbladet.

I juryn 2017 satt: Janne Andersson (förbundskapten), Karl-Erik Nilsson (förbundsordförande), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF) , Simon Bank (Aftonbladet), Petra Thorén (Aftonbladet) , Pontus Carlgren (Aftonbladet).

Publicerad 2018-11-07 kl 20:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå