Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dokumentär: Fotbollssagan utan lyckligt slut

Fotbollskanalen

På söndag 19:20 visar TV4 dokumentären "Målgöraren i Marseille". Redan nu kan du sett ett klipp ur filmen

Målgöraren i Marseille är en dokumentär om fotbollssagan som hade allt utom ett lyckligt slut.

På 1950-talet slog Gunnar "Säffle" Andersson alla målrekord i den franska ligan. De står sig än idag. I Sverige är Säffle-Gunnars öde närmast okänt. Ändå överglänste han med råge den samtida skyttekungen i Italien, Gunnar Nordahl.

I Marseilles lever Gunnars minne, där hyllas han ännu som en av alla tiders bäste i l´O.M, Olympique Marseille. Det är inte Jean-Pierre Papin som pryder OM:s jubileumsbok som kom när klubben firade 100-årsdag nyligen. Det är Gunnar Andersson från Säffle i fyrfärg.
- Gunnar är den bäste! Michel Hidalgo, f.d. fransk förbundskapten tvekar inte i sitt omdöme.

Men är han även Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna? Efter en exempellös karriär dör Gunnar Andersson i rännstenen, 41 år gammal, ensam och utfattig en oktoberkväll 1969 i Marseille.

Varken Gunnars föräldrar eller någon annan i familjen kom någonsin till Marseille. Till begravningen hann de inte ner. Ceremonin följdes av tusentals och den största tidningen i Marseille skrev "Pardon Gunnar", Förlåt Gunnar.

Idag är Gunnars mamma och pappa är borta, liksom alla syskon utom lillbrorsan Lennart. I nära 40 år har frågorna gnagt: Finns det en grav? Vad hände med Gunnars familj? Och Gunnars söner som Lennart aldrig sett eller hört av. Finns de? Känner de till sin pappas ursprung?

I dokumentären Målgöraren i Marseille skildras brodern Lennarts resa i Gunnars spår. Spåren visar sig vara skarpt avsatta i den franska fobollsmyllan.

ANNONS

Se klippet här: Den svenske målgöraren i Marseille

Publicerad 2007-05-31 kl 13:40
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto