Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gunnarsdottir kritisk mot Lyon - som tvingas betala tillbaka jättebelopp

Division 1 Féminine

Sara Björk Gunnarsdottir har gått ut och kritiserat sin tidigare klubb, Lyon.
Anledningen? Man vägrade betala ut hennes lön under tiden som hon var gravid – och samtidigt hotade med att det inte fanns någon fortsättning i klubben om hon drev ärendet vidare.
"Jag kunde inte förstå det. Det handlar om mina rättigheter som arbetare, kvinna och människa", skriver hon i The Players Tribune.   

Foto: Bildbyrån.

När Sara Björk Gunnarsdottir startade sin karriär som fotbollsspelare drömde hon om att spela i lag som Wolfsburg och Olympique Lyonnais. Och så blev det, efter tiden i Rosengård blev det fyra säsonger med den tyska giganten innan det bar av till Frankrike och Lyon.   

Efter en säsong med den åttafaldiga Champions League-mästaren berättade den isländska landslagsstjärnan att hon var gravid och väntade en son.   

Björk Gunnarsdottir lovades stöd av klubben – men så blev inte fallet.   

”Den här historien kommer uppröra en del mäktiga personer inom fotbollen. Man ska inte prata om den här sidan av idrotten. Men jag måste berätta sanningen”, börjar hon sin text i Players Tribune.   

Annons

Efter ett möte med sin agent, Dietmar Ness, och med klubbläkaren kom man fram till att det mest optimala för 32-åringen skulle vara om hon fortsatte graviditeten hemma på Island bland familj och läkare som talar samma språk.   

"Jag var tydlig med att jag ville återvända till Lyon. Jag tänkte att vi tillsammans kunde fira att jag skulle vara den första spelaren någonsin som återgått till Lyon efter att ha fött barn." 

Så blev det inte.   

I stället väntade en tung tid med stress då klubben vägrade att betala ut mittfältarens lön under tiden som hon var gravid.   

"Jag trodde inte att jag hade något att oroa mig för, förrän jag inte fick min första lön. Jag tänkte att det kanske blivit fel, så jag kollade med andra spelare för att vara på den säkra sidan. De hade fått sin lön utbetald i tid."

Annons

Enligt klubben förhåller man sig till fransk lag som menar att klubben inte har någon skyldighet att betala ut sin lön. Det fick Sara Björk Gunnarsdottir att rasa och bestämde sig därmed för att gå genom Fifa och Fifpro (Den internationella spelarföreningen) för att få sin lön utbetald.    

"Om Sara går till Fifa med det här så har hon ingen framtid med Lyon", var svaret som Björk Gunnarsdottirs agent fick av den franska giganten, skriver hon och fortsätter:

"Jag kunde inte förstå det. Jag var chockad och ska jag vara helt ärlig så var jag sårad. Hela situationen gjorde mig galen. Hur kan ett lag komma undan med det här? Så jag är på Island och nu tänker jag – har jag precis förlorat mitt jobb? Jag var riktigt irriterad. Det som skulle vara den bästa tiden av mitt liv är en tid då jag i stället känner mig förvirrad, stressad och förrådd."

Annons

Björk Gunnarsdottir fortsatte att driva ärendet via Fifpro och Fifa även om klubben inte hade förståelse för det. Och i maj 2022 fick hon beskedet att klubben tvingas betala ut samtliga löner som man undvikit och att det handlar om hela summan som hon ansökt om. Totalt rör det sig om drygt 1,23 miljoner kronor – men då klubben gjort små utbetalningar på drygt 300 000 tas detta bort och då handlar det om drygt 900 000 kronor som klubben tvingades betala tillbaka.  

"Det är inte bara affärer. Det handlar om mina rättigheter som arbetare, kvinna och som människa. Jag känner mig hoppfull kring damfotbollen, vi har kommit långt. Men sanningen är att när det kommer till kulturen som helhet har vi fortfarande en hel del jobb kvar att göra. Vi förtjänar bättre", avslutar hon.   

Annons

Lyon gick senare på tisdagen ut med ett pressmeddelade och svarade på isländskans kritik.

"Lyon har alltid varit en föregångare inom damfotbollen och I att stötta utövarna i alla lägen i deras liv. Vi har alltid respekterat fransk lag, vilken vi ibland har tyckt varit för restriktiv på de här områdena. Därför har vi tryckt på för ökat skydd för spelarna på de här punkterna. Vi har gjort allt vi kan för att stötta Sara Björk Gunnarsdóttir i hennes graviditet, precis som hennes återkomst till elitnivå från mammaledigheten", skriver klubben.

Publicerad 2023-01-17 kl 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto