Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Une Larsson valde att avvakta med utlandsflytt: "Hade blivit pannkaka"

Grekiska Super League

Jacob Une Larsson var i flera år synonym med allsvenskan.
I vintras skrev han på för Panetolikos och flyttade ut i Europa.
- Jag behövde nog lite extra tid på mig att mogna och komma till insikt med att vilja se något annat, säger 28-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Jacob Une Larsson gjorde sex allsvenska säsonger med Djurgårdens IF mellan 2016 och 2021. Den 28-årige mittbacken, som i flera år var en självklar del av Stockholmslagets backlinje, var med och vann ett SM-guld och ett cupguld, och fick dessutom göra tre A-landskamper med svenska landslaget.

I år hade 28-åringen säkerligen också varit ordinarie i Djurgården, men i vintras ville han i stället testa på något nytt och skrev på för grekiska Panetolikos.

Une Larsson, som är utlånad fram till sommaren 2023, är numera ordinarie i den grekiska klubben, som säkrat ett nytt kontrakt i landets högstaliga.

28-åringen berättar att allt hittills gått som planerat efter utlandsflytten.

ANNONS

- Det har varit jättelärorikt och sjukt mycket intryck med att komma in i ett nytt lag och lära sig en ny typ av fotboll. Jag har varit i Stockholm hela mitt liv och nu har jag fått utsätta mig för en ny utmaning med att flytta till ett annat land, en ny stad och en ny kultur. Jag tror att jag växt jättemycket av det. Det har varit några tuffa stunder, men överlag har allt gått smidigt, säger han till Fotbollskanalen.

Une Larsson, som kommit till spel i tolv matcher, är även tillfreds med sina prestationer i Grekland. Han fick speltid direkt, och har sedan dess växt in i laget och i ligan. 

- Jag är ganska nöjd med min första vår. Det är aldrig lätt att flytta i ett januari-fönster, då man kommer direkt från semester och försäsongsveckor, så jag kastades in i det direkt med att spela mot Olympiakos borta. I början var det mer att försöka överleva, att gå från tung försäsongsträning till någon form av slutskede av säsongen här nere. Kroppen kändes bra efter någon vecka eller två, och då kunde man fokusera mer på de andra bitarna, säger han.

ANNONS

Samtidigt fick Une Larsson till en början vara med och fira framgångar med laget, då det gick bra i ligan, vilket lade grunden för ett nytt kontrakt - trots spel i nedflyttningsserien.

- Vi hade först ganska många matcher med ett fint facit och nollor, vilket gjorde att vi var i en bra sits inför "playout" (nedflyttningsserien i Grekland) och framför allt i jämförelse med vad Panetolikos upplevt senaste åren med kval och att de kämpat sig kvar. Jag fick då känslan av att laget slappnade av rätt mycket i början av "playout:en", då vi hade spelat oss till en bra position, även om vi inte var klara i teorin, säger han och fortsätter:

- Vi började "playout:en" uruselt, men som tur är har vi nu ryckt upp oss, så det känns ändå viktigt att få avsluta med lite värdighet och flaggan i topp, så vi inte bara kastar bort "playout:en" och förstör det fina vi byggt upp.

ANNONS

Une Larsson är i dag glad över att han till slut tog steget utomlands. Efter flera år i Djurgården och i Stockholm sökte han en ny utmaning och har nu fått just det.

- Jag behövde nog lite extra tid på mig att mogna och komma till insikt med att vilja se något annat. Stockholm kommer ju finnas kvar resten av livet också. Det tog lite extra tid för mig. De flesta vänder kanske blicken utåt lite tidigare i karriären än vad jag har gjort, men jag behövde helt enkelt lite tid för att komma till insikt med det.

Har du känt att du redan haft det väldigt bra i Djurgården?
- Ja, absolut. Så har jag känt. Jag har egentligen hela tiden känt att jag haft saker och ting att uträtta i Djurgården fram till kanske förra hösten, då jag kände att något annat började locka, och att jag kanske hade kört fast lite och kanske behövde få uppleva något annat. Jag hade ändå varit ganska länge i Djurgården, och än så länge har det fått den effekten som jag önskade, säger mittbacken.

ANNONS

Saknar du Djurgården?
- Ja, det är klart att man gör det, men jag tror ändå att det är till det bättre att jag håller mig borta ett litet tag, säger han och skrattar.

- Men det är klart man saknar jättemycket. Samtidigt är det så i storklubbar i Sverige att det kommer en hel del nya spelare inför varje år, så det är klart att det är en lite annan trupp gentemot förra året, då jag var där. Jag har också väldigt många vänner kvar i laget, som jag snackar med och saknar. Det är också hela livet i Stockholm. Det är mycket man tar förgivet med det, men det finns kvar.

Har du fått smak på livet utomlands nu?
- Jag har tänkt lite så, att jag kanske borde tagit det här steget ännu tidigare, men jag har inte varit mogen för det förrän nu, så jag vet samtidigt att om jag hade gjort det tidigare - då hade det blivit pannkaka ändå. Men det är klart att det varit jättenyttigt och roligt att utmana sig själv. I Stockholm vet jag nästan hur varenda gatsten ser ut, men det är just att inte riktigt veta vad man ska föreställa sig och känna sig utom kontroll: "Jag har aldrig varit här, jag vet inte hur det fungerar, jag vet inte hur människorna beter sig". Det är det som är kittlande när man varit på en och samma plats hela livet.

ANNONS

Vad gjorde att det blev just Panetolikos?
- Det var något annorlunda och något jag vet att jag inte kommer uppleva hemma i Stockholm. Jag hade lite andra alternativ som jag vägde det här mot, men jag hade ett bra snack med coachen här nere och han har haft några svenskar i Panathinaikos, samtidigt som jag snackade med Johan Mårtensson, som var på plats här nere. Sedan vet man aldrig på förhand hur det ska bli, men jag kände att det här lät precis som en sådan utmaning jag behövde för att inte stagnera i utvecklingen, och kanske främst utvecklas som människa.

Une Larssons låneavtal sträcker sig, som bekant, till sommaren 2023 och därefter har han fortfarande kontrakt med Djurgården över 2024.

Även om han nu är glad över att få vara utomlands och trivs med sitt nya liv tvekar han inte på om Djurgården-supportrarna får se honom i den blårandiga tröjan igen.

ANNONS

- Ja, herregud. Jag har tid kvar på mitt kontrakt efter att det här låneavtalet går ut, så det tror jag, säger han och skrattar.

Publicerad 2022-05-10 kl 10:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto