Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mittfältstalangen om flytten till Israel: "Kände mig beredd på att chansa"

Israel

Jonna Dahlberg lämnade Kif Örebro efter den allsvenska säsongen och skrev på för Ramat HaSharon i Israel.
Nu berättar 19-åringen om klubbvalet, att vara fotbollsspelare på heltid och säsongspremiären.
- Det är jättehög nivå. Jag tycker det känns helt rätt, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bild: Ramat HaSharon

Den allsvenska säsongen hann knappt avslutas innan en ny startade för Jonna Dahlberg.

- Jag känner inte att jag är så mycket för uppehåll ändå, det gör ju inte så mycket. Har man en ledig dag här är det bara att dra till stranden, bara en sån sak gör ju att det känns mer ledigt än om man hade varit kvar hemma i Sverige, säger hon.

Mittfältstalangen nobbade förlängning med Kif Örebro för att göra sin första flytt. Förra veckan spelade hon från start för Ramat HaSharon i säsongspremiären av den israeliska ligan. Dahlbergs äventyr började bra och hon spelade fram till matchens två mål.

- Det var skitkul att starta och spela 90 minuter. Jag tycker jag gör en bra match och sen är det alltid skönt att göra poäng som jag gjorde nu. Jag vill vara en spelare som gör mycket poäng, så det är skönt att börja så.

ANNONS

Ramat HaSharon är en toppklubb i serien och så sent som säsongen 2015/16 tog de hem guldet. På en knackig telefonlinje berättar mittfältaren om klubbvalet:

- Jag var jättesugen på att testa. Jag har alltid velat spela utomlands och så har Ramat HaSharon följt mig den här säsongen och varit intresserade. Sedan var jag även i väg och provtränade för Sassuolo, då var jag där en vecka och kände att det var kul och som att det var nånting jag ville göra. Sedan fick jag ett väldigt bra erbjudande i Israel och kände att det kändes rätt, och kul.

Det är ju inte det vanligaste klubbytet, vad var det som lockade dig?
- Det var absolut en chansning, man har ju inte hört så mycket om Israel. Men samtidigt var det ett väldigt bra kontraktsförslag och sen kände jag mig beredd på att chansa. Och hittills har det varit jättebra. Jag har gjort min första match och det är jättehög nivå. Jag tycker det känns helt rätt.

ANNONS

19-åringen som tog studenten i juni har flyttat hemifrån och bytt skolbänken till fotboll på heltid.

- Det är det jag har velat göra länge. Bara kunna fokusera på fotbollen och träningen, säger hon och fortsätter:

- Bara en sån sak att jag flyttat och bor själv nu, lagar mat, tvättar och allt sånt där. Men jag märker att jag är ännu mer professionell, med kost, träning och att träna extra själv. Tack vare att man bara har fotbollen att fokusera på blir jag ännu mer professionell. 

Det har nu gått några veckor sedan flyttlasset från Örebro till Ramat HaSharon, som ligger strax utanför Tel Aviv, gick.

- Det har faktiskt känts bra. Första två veckorna var lite sådär småjobbiga ibland, men nu när matcherna har dragit igång och man tränar ofta har jag kommit in i vardagen, så det känns bra.

Fotbollen i Israel tycker Jonna Dahlberg skiljer sig från den svenska spelstilen, vilket hon tror är till hennes fördel.

ANNONS

- Det är väldigt annorlunda fotboll, de är väldigt aggressiva och impulsiva i presspelet och försvaret. Sen är det lite mer en och två touch, och lite mer possession än i allsvenskan. Hemma är det lite större spel med längre bollar och mer fysiskt. Stilen på fotbollen här i Israel passar mig bättre än kanske just den svenska modellen. Det var också en anledning till att jag ville testa något annat än Sverige, för att jag ville se hur min stil av fotboll funkar någonstans.

Hur står sig ligan i jämförelse med allsvenskan?
- Det är svårt, för det är så annorlunda här. Sverige är kanske längre fram i utvecklingen, men för mig på plan är det varken svårare eller lättare. För mig känns det som en hög nivå. 

Hur långt tror du laget kan gå i år?
- Egentligen har jag inte så bra koll på de andra lagen. Men vi är ett topplag, vi satsar på att vinna både ligan och cupen. Jag tror vi kan gå hela vägen.

ANNONS
Publicerad 2019-11-25 kl 21:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto