Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EMDAMGAMMALITAL

Prandelli har lyft Italien: "Drömmer stort"

Foto: Scanpix

Andrea Pirlo och Mario Balotelli har fått rubrikerna. Men det är Cesare Prandelli som fått Italien att resa sig ur askan och ta sig till EM-final.

- När man drömmer så drömmer man stort, säger den italienske förbundskaptenen.

 

För två år sedan väntade världen på VM-kvartsfinalerna i Sydafrika. Då hade Italien redan rest hem. Lottade i VM:s svagaste grupp med Paraguay, Slovakien och Nya Zeeland slutade det regerande världsmästarlaget på en förnedrande jumboplats med två poäng.

En besviken Gianluigi Buffon sade att det skulle bli svårt för laget att kvalificera sig till EM i Polen och Ukraina.

- Det var något som bekymrade mig redan från början. Vi försökte snabba på hela processen. Vi ville förnya laget, men för att göra det behöver man tid och i Italien finns ingen tid. Vi var tvungna att kvalificera oss för EM, säger Cesare Prandelli efter 2—1-segern mot Tyskland i EM-semifinalen i Warszawa två år senare.

En oitaliensk spelstil

Prandelli tog över landslaget från Marcelo Lippi efter VM-fiaskot och har inte bara förvandlat Italien till vinnare igen. Han har gjort det på kort tid och med en satsning som många skulle kalla oitaliensk, en satsning på bollinnehav, ett vårdat passningsspel, en offensiv fotboll.

- Vi har försökt spela fotboll från början. Det är vår styrka. Spelarna har verkligen tagit till sig vad vi har gjort de senaste månaderna.

Spelskandalen, jordbävningen under Italiens läger och de tre raka förlusterna i träningsmatcherna inför EM. Inget tycks rubba Cesare Prandelli, som alltid varit lika lugn, väluppfostrad och ödmjuk när han mött pressen under turneringen. Hela hans uppenbarelse har utstrålat harmoni och inget tycks rubba tron på vad han och de italienska spelarna gör tillsammans.

Förbundskaptenen är stolt

- När vi påbörjade den här resan så gjorde vi det i tron om att ifall vi arbetade på ett speciellt sätt så skulle vi kunna bli ett lag i ordets alla bemärkelser, i inställning och detaljer, säger Prandelli, som ogärna lyfter fram sin egen insats.

- Jag är väldigt stolt över de här unga spelarna, jag vill inte att allt ska handla om mig. Jag är väldigt stolt över det här laget, det italienska laget.

Varken mot Spanien eller Tyskland har han kompromissat, gått ifrån Italiens nya spelidé. Han lär inte göra det i finalen på söndag heller.

- Jag har alltid förespråkat den här fotbollsstilen, för vi har väldigt mycket kvalitet. Jag tycker verkligen att vi måste fokusera på den kvalitet som vi har tillgänglig, säger Cesare Prandelli.

- Det här är bara början, drömmens början.

 

Publicerad 2012-06-29 kl 14:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons