Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den italienska bettinghärvan - detta har hänt med landslagsduon och Juve-stjärnan

EM-kval (herr)

Tre italienska fotbollstjärnor är under utredning för illegal gambling.
Fotbollskanalen redogör för händelserna i bettinghärvan och vad konsekvenserna kan bli.  

1:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Nyheten dominerar sportsidorna i Italien under landslagsuppehållet. Detta sedan Newcastles Sandro Tonali och Galatasarays Aston Villa-utlånade Nicolò Zaniolo förhörts av polis mitt under landslagssamlingen inför EM-kvalmatcherna mot Malta och England.  

Det italienska fotbollsförbundet, FIGC, bekräftade sedan att duon lämnade samlingen eftersom spelarna, med tanke på omständigheterna, inte anses vara i rätt skick mentalt för att spela. Två dagar tidigare hade tidningen La Stampa skrivit att Juventus 22-åring Nicolò Fagioli var under utredning för illegala sportspel.  

Att spela på sport är inte olagligt i Italien, så länge spelet läggs hos en licenserad bookmaker. Det finns dock en marknad med olagliga bookmakers, och vid spel hos en sådan kan straffskalan ge allt från böter till tre månaders fängelse i Italien.  

Annons

Enligt tidningen La Repubblicca är det oklart om Villa-yttern Zaniolo eller Tonali spelade på just fotboll. Under lördagen skrev Corriere della Sera att  Tonali bröt ihop när han kom hem. Tidningen skriver också att 23-åringen uppmanats av hans agenter att ta itu med sitt spelmissbruk, vilket mittfältaren ska ha accepterat.  

När det gäller Fagioli - som A-landslagsdebuterade i november förra året - har hans juridiska ombud bekräftat för The Athletic att misstankarna om spel handlar om fotbollsmatcher, men inte med hans eget lag involverat. Sedan 2018 är det förbjudet med bettingreklam på italienska arenor och således har fotbollsklubbarna inga sådana tröjsponsorer heller.  

Den anklagade trion får fortsätta träna med sina respektive klubbar. Men de riskerar hårda straff eftersom det är olagligt för spelare att lägga eller ta emot spel - direkt eller indirekt - på matcher som befattas under Fifas, Uefas och FIGC:s regi.  

Annons

Om trion fälls för att ha spelat på fotbollsmatcher riskerar de en avstängning på tre år och ett bötesbelopp som inte understiger 25 000 euro, motsvarande 311 500 kr. Vid en eventuell dom kan dock straffet halveras, och så sent som i år dömdes Brentfords Ivan Toney till en åtta månader lång avstängning av FA efter att ha erkänt överträdelser mot bettingregler.  

Vid tidpunkten för lördag kväll hade varken Newcastle eller Aston Villa offentligt kommenterat misstankarna mot Tonali och Zaniolo. Juventus meddelade å sin sida att klubben kontaktade FIGC:s federala åklagarmyndighet omedelbart efter uppgiften om Fagioli. 

The Athletic skriver att samma myndighet öppnade en utredning mot Juve-spelaren i början av september och de har 60 dagar på sig att samla bevis. Det innebär att både Zaniolos och Tonalis fall ligger efter Fagiolis, och besked rörande duon är inte att vänta innan december.

Annons

Trion är oskyldig till motsatsen bevisas och får därför spela och träna medan utredningarna pågår.  

- Hela truppen står bakom bakom Tonali och Zaniolo. Vi ska försöka hjälpa dem att försvara sig, men det är också rätt att rättvisan tar sin gång. Och om inkorrekta saker har skett är det rätt att betala för dem, sa den förbundskaptenen Luciano Spalletti till Sky Italia.

Publicerad 2023-10-14 kl 23:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto