Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten om Emil Robacks tid i Milan: "Han hålls högst av spelarna i sin ålder"

Serie A

I veckan gjorde Emil Roback, 18, sin tävlingsdebut för Milan.
Här reder Fotbollskanalen ut hur hans tid i Milan hittills sett ut och vad som kan tänkas vänta framöver.
- Det var en viktig signal tror jag, att Milan tror på honom och låter honom debutera i en tävlingsmatch, säger C More-experten Vicki Blommé till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Under sommaren 2020 briserade det en transferbomb över Sverige när AC Milan valde att köpa den då 17-årige Emil Roback från Hammarby, för vad som uppges vara 15 miljoner kronor med chans att sluta på över 20 miljoner kronor om bonusar och klausuler slår in.  

Roback hade vid tillfället bara gjort ett tävlingsframträdande för Hammarbys A-lag och spelade till vardags i samarbetsklubben IK Frej, nu Hammarby Talang FF. 

17-åringen överraskade i Milano och tillbringade stora delar av försäsongen 2020 med A-laget, där han imponerade på klubben och supportrarna. Men sedan dess har han främst huserat i klubbens primavera-lag (italienska motsvarigheten till U19-laget) tills han i veckan fick göra sin tävlingsdebut för A-laget, när Milan mötte Genoa i den italienska cupen och Roback blev inbytt i slutet av förlängningen. 

ANNONS

- Han värvades till Milans primavera-lag, så det är främst där han har hållit till. Men den här säsongen har han fått vara med i A-lagets matchtrupper till och från, utan att hoppa in. Annars spelade han några träningsmatcher inför förra säsongen (2020), så då fick han visa upp sig lite och visade på fina kvalitéer. Men det är svårt att uttyda mycket från inhoppet han fick mot Genoa, det var bara tre minuter. Det var mer en viktig signal tror jag, att man tror på honom och låter honom debutera i en tävlingsmatch, säger C More-experten Vicki Blommé till Fotbollskanalen och fortsätter: 

- Han har inte öst in mål i primavera-laget, men han har gjort en del mål och gjort bra prestationer. Bland primavera-spelarna är han den första anfallaren man plockar med sig om det saknas spelare i A-truppen. Sen är han långt ifrån att få regelbunden speltid i ett A-lag, det här var ju hans första inhopp i en tävlingsmatch. Där har han en lång bit kvar. Men det är ändå viktigt att påpeka att han hålls högst av spelarna i sin ålder. 

ANNONS

Vad skulle du säga att Roback är för typ av spelare?
- Han är en spelare som både kan spela central anfallare och utgå från en kant, framför allt då från vänsterkanten. En stor och kraftfull spelare med bra snabbhet och god genombrottsförmåga, så han har båda delarna. Rafael Leão i A-laget är en spelare som också sitter på de typerna av egenskaper. En rörlig och kraftfull anfallare, det är så Roback beskrivs och det är så man sett honom när han spelat. 

Trots inhoppet tror Blommé dock att det finns en del att jobba på för Roback innan han får en regelbunden närvaro i A-lagets matchtrupper. Men med tanke på 18-åringens unga ålder och Milans sedvanliga process hur man slussar in ungdomsspelare i A-laget är det inte mer än väntat. 

- Han är väldigt ung fortfarande, så jag tror mer att Milan har en långsiktig plan för honom. Egentligen är det nog inget mål att han ska vara en del av eller spela i A-laget i år. Utan han är med för att se och lära. Han behöver göra ännu mer mål i primavera-laget och jag tror också att Milan kommer att låna ut honom, såvida han inte får en explosion i sin utveckling. Kanske nästa säsong till en Serie B-klubb för att få seniorfotboll och minuter, säger Blommé och fortsätter: 

ANNONS

- Tittar man på andra Milan-talanger är det den planen klubben haft. Till exempel Lorenzo Colombo, som är ett år äldre än Roback, är utlånad till Serie B nu. Det är så man jobbar med sina ungdomsspelare för att de ska få seniorfotboll, sen får man se om de är redo att försöka slå sig in i A-laget. Så jag tror han behöver en utlåning först innan han försöker slå sig in i Milans A-lag. Sedan ska man ha med sig också att det är en väldigt tuff väg och utmaning att göra det. Men det är en spelare som de tror på, absolut. 

För Milans primavera har Roback hittills noterats för 34 framträdanden, sju mål och en assist. Under hösten har han dessutom spelat juniorversionen av Champions League, Uefa Youth League, där han mött klubbar som Liverpool, Atletico Madrid och Porto. För tillfället har primavera-serien uppehåll, men den återupptas den 29 januari - då väntar seriefemman Sassuolo för Roback och hans Milan. 

ANNONS
Publicerad 2022-01-16 kl 18:04
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto