Fyra lag slogs om två platser.
Det utvecklade sig till ett jättedrama.
Vinnarna i Italien efter många om och men: Atalanta och Inter.
- Att kvalificera sig för Champions League är något som vi tidigare inte kunnat drömma om, säger Atalantas tränare Piere Gasperini, enligt Football Italia.

Det blev en minst sagt händelserik och dramatisk sista runda av Serie A på söndagskvällen. Det var de två sista Champions League-platserna som låg i potten – och Atalanta, Inter, Milan och Roma hade alla chansen att nypa en plats.

Det ändrade sig flera gånger om under kvällen – och livetabellen ritades om gång på gång.

Atalanta låg på förhand bäst till på sin tredjeplats i tabellen. Men då Sassuolos Domenico Berardi gav gästerna ledningen, samtidigt som Hakan Calhanoglu satte 1-0 för Milan var laget helt plötsligt nere på femteplats, utanför Champions League-platserna. Men Duvan Zapata ordnade 1-1 – och sedan bäddade ett stort tumult för att laget kunde fullborda sin vändning i andra halvlek.

Just Domenico Berrardi visades nämligen ut efter att den första halvleken var färdigspelad, efter att ha ruskat tag i Marten de Roon som han tyckt filmat då Francesco Magnanelli måttat en skalle mot Atalanta-spelaren.

I andra halvlek kom sedan 2-1 och 3-1 genom Papu Gomez och Mario Pasalic – och Atalanta säkrade sin CL-plats trots allt.

Milan och Inter då? Ja Milan fick en rivstart i sin match mot SPAL och gick tidigt upp till 2-0. Säker seger? Icke. Francesco Vicare reducerade innan Mohamed Fares kvitterade. Med 25 minuter kvar att spela fick Milan dock straff – och fram klev Franck Kessie och sköt laget till seger.

Men I slutändan hjälpte det dock inte – för Inter lyckades även de krångla sig ur kvällen med en seger. Det satt dock hårt åt mot ett Empoli som krigade för nytt kontrakt. Keita Balde gjorde 1-0 för Inter, men med kvarten kvar kom en kvittering, vilket där och då ritade om tabellen i båda ändar. 1-1 betydde att Milan och Atalanta då hade CL-platserna samtidigt som Empoli tog sig över strecket och tillfälligt skickade ut Genoa ur Serie A.

Med knappt tio minuter kvar klev dock Radja Nainggolan fram och ordnade segern för Inter, 2-1.

I slutändan vann alla topplag, även Roma (som dock aldrig var riktigt nära att ta en topp fyra-plats) och tabellen avslutades på samma sätt som omgången inleddes: Juventus etta, Napoli tvåa, Atalanta trea och Inter fyra. Milan och Roma får spela Europa League.

- Jag tror att Atalanta kommer att klara sig väldigt bra i Champions League nästa säsong.