Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medici: Sex dagar i backspegeln och en liten titt in i framtiden

Lorenzo Medici rapporterar från sin resa i Italien, och tittar in i den italienska framtiden.

Hemma i Sverige igen. Med mig tillbaka har jag en del minnen att bevara. Resan präglades självklart av Piermario Morosinis sorgliga avsked. Dels för att jag missade två matcher (Milan-Genoa och Roma-Fiorentina) och dels för det oerhört tragiska öde han gick till mötes. Förhoppningsvis kan vi alla lära oss något av det. Att inte ta saker för givet, att se saker från en annan vinkel. Utanför Livornos arena hänger det halsdukar från alla möjliga klubbar. Rivaler som Fiorentina, Pisa och Livorno samsas kring något som är större än bitter fiendeskap. Livet självt. I svåra stunder går man samman och förhoppningsvis är det något som kommer leva kvar i framtiden.


Jag hann i vilket fall uppleva Juventus nya arena, en kväll på Stadio Dall Ara och långa promenader i både Milano och Rom. Jag hann träffa min farbror och prata om allt möjligt utom fotboll (han är totalt ointresserad), jag åt en fantastisk middag på Il Delfino i Milano. Det var också  intressant att se hur många svenskar det var på San Siro. Det var nästan så jag trodde att jag var tillbaka hemma. På något sätt så fick jag en ny förståelse för hur stor Zlatan är. Jag fick mersmak på att åka ner igen. Det är bara att börja spara till nästa resa. Kanske redan till hösten.


***
Nu kommer det bli en hektisk avslutning på Serie A. Omgång 34 ligger kvar till helgen medan omgång 33 som skulle ha spelats i den gångna helgen flyttas till 24-25 April. Eftersom det är Champions League mitt i veckan måste Serie A-matcherna spelas klart innan C.L-matcherna börjar. Uefa-regler. Lite löjliga regler. Men det är pengar som styr. Det innebär att tisdagens matcher kommer spelas 18.30 och på onsdagen blir det match klockan 12.30 (Novara-Lazio), sju matcher kl 15.00 och sedan spelar både Milan och Juventus sina matcher klockan 18.00.


***
Carlo Petrini har gått bort vid 64 års ålder. Som spelare gjorde han kanske inget större väsen av sig under 70-talet men som skribent gav han lite större eko. Han var en av få som vågade berätta hur saker stod till med doping, uppgjorda matcher och livet som fotbollspelare bakom kulisserna. En del av det han pratade om ser vi nu i dagens spelskandal.


***
Roma tvekar verkligen på om de ska köpa loss Simon Kjaer. Möjligen kan de vara intresserade om utköpsklausulen sänks rejält. Istället har man vänt blickarna mot Matias Silvestre och brassarna Rhodolfo och Dedé till nästa säsong. Gabriel Heinze har spelat tillräckligt många matcher för att hans automatiska förlängning har gått i lås men kanske kommer han ändå lämna Roma för att återvända hem till Argentina efter säsongen. En annan Roma-försvarare som kan vara på väg hem är Juan.
Romas 18-årige uruguayare Nicolas Lopez har imponerat i Primavera-laget. 13 mål på 10 matcher. Förmodligen näste unge Roma-spelare att kliva in från start i A-laget.


***
Lazio hoppas att Miroslav Klose ska kunna bli skadefri för de två sista matcherna på säsongen. Dock långt ifrån säkert att det blir så. De får trösta sig med att Andre Dias är tillbaka i träning.


***
En spelare som imponerade på mig under mitt besök i Italien var Cagliaris Davide Astori. Han är redo för att ta klivet till ett storlag. Milan och Juventus är troliga destinationer med de rödsvarta som favoriter.


***
Självklart passade jag på att titta extra noga på Fiumincinos (Roms flygplats) toaletter. Varför? Jo, det är nämligen Lazios president Claudio Lotitos städbolag som har hand om städningen på flygplatsen och kontraktet går ut nu i september. Tydligen har folk enligt en undersökning varit rätt missnöjda med renhållningen. Ett förlängt kontrakt med Fiumincino innebär stora pengar för Lotito. Helhetsintrycket på flygplatsen var väl rätt okej men toalettbesöket var långt ifrån världsklass.


***
Hela Pato-Tevez historien ligger som ett tungt kors på Milan-ledningen. Alexandre Pato är skadad igen och Carlos Tevez gör succé i City. Inte omöjligt att Milan kommer göra ett nytt försök på Tevez i sommar men som vanligt bara erbjuda ett lån med köprätt. Tveksamt om City nappar på kroken. Kanske borde Berlusconi (som stoppade affärerna) lyssnat bättre på Galliani.


***
Milan vill också utöka svenskprocenten i klubben. De är intresserade att värva Andreas Granqvist efter hans fina säsong med Genoa. Knappast som en startspelare men som en bra back-up.


***
Napoli är ett annat lag som redan nu funderar på framtiden och förstärkningar. Jefferson Farfans kontrakt går ut med Schalke och är en spelare man är intresserade av men frågan är om hans löneanspråk är för höga för klubben. Annars hoppas man kunna fortsätta med sina goda relationer med Udinese då man är intresserade av Luis Muriel, Pablo Armero och Juan Cuadrado, tre heta spelare på marknaden. Även intresse för Christian Chivu finns.


***
Nu verkar Inter inställda på att köpa loss Mauro Zarate trots allt. Argentinaren har spelat rätt bra på sistone vilket fått Moratti att tänka om. Dock lär de försöka sänka priset. Inter är också intresserade att köpa tillbaka Mattia Destro.


***
Abel Hernandez har förlängt med Palermo till 2016. Bra början att bygga nästa Palermo-bygge på.

Publicerad 2012-04-17 kl 20:33
Annons
Annons
Annons