Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medici tippar Serie A plats 7-8: "Startelvan inte mycket bättre"

Foto: Scanpix

Lorenzo Medici tror inte att Lazio upprepar fjolåret.

Premiären av en ny säsong i italienska Serie A närmar sig. Fotbollskanalens Lorenzo Medici har vågat sig på att spå utgången av nästa säsong - och nu är det dags för plats sju och åtta.

7. UDINESE

Udinese må vara en guldgruva för ägarna Gesapar på grund av alla de dyrbara spelarförsäljningar de utfört och folk må tycka att det är en själlös klubb utan större publik-tillströmning på sina matcher. Men vad Udinese än står för och gör så fungerar det. Det fungerar för att de har listat ut saker som många andra italienska klubbar inte har listat ut.

Udinese har en väldigt god koll på vilka spelare man ska värva. De har redan ersättarna klara innan de säljer sina stjärnor. De har tålamod med sina spelare. De har valt en tränare att satsa kontinuerligt på (Guidolin) och de har hittat en spelare som både är deras själ och stjärna (Di Natale) som man alltid kan referera till.

Det är ju inte helt osannolikt att Udinese kanske inte slår sig in bland topp sex i år då dubbleringen med Europa League kan spilla över på ligaspelet, man inte har råd med skador på backlinjen och målvaktsposten är ett litet frågetecken men laget ser faktiskt minst lika starkt ut som förra året. Trebackslinjen leds fortfarande av underskattade Danilo, mittfältets defensiv lär tas om hand av brassen Allan (överraskning ifjol) och Pereyra lär bli suverän länk till anfallet.

Anfallet ja. Udinese har ett fantastiskt anfallspar i Antonio Di Natale och Luis Muriel. Den gamle Di Natale som aldrig slutar göra mål och Muriel som vi nästa sommar säkerligen lär få se försvinna till ett storlag för typ 400 miljoner kronor.

Och jag har inte ens hunnit nämna Piotr Zielinski, Jadson, Dusan Basta och Nico Lopez. Udinese överraskar inte längre, de har blivit en topp åtta garanti med ständig jakt på Europa-platser i italiensk fotboll. Ja just det, nästa säsong har de en upprustad och moderniserad Stadio Friuli också.

Say no more.

Tränaren: Francesco Guidolin
Börjar väl bli det närmaste man kan komma en Alex Ferguson i Italien då känslan är att Guidolin får fortsätta i Udinese så länge han har lust. Det bygger så klart på de framgångar han producerat med sin skicklighet. Guidolin gillar sin trebackslinje och är duktig på att få det defensiva spelet att fungera.

Nyckelspelaren: Antonio Di Natale
Gör nu sin tionde säsong i Udinese. Är inte bara lokal legend utan även nationell målkung. Återigen blir han närvaro och känsla för mål mycket viktig för Udinese.

Genombrottet: Luis Muriel
Muriel är väl ingen gömd hemlighet direkt men hittills har han bara varit och nosat på sin potential. Fick fjolårsäsongen delvis förstörd på grund av skador men kommer, om han får vara frisk, den här säsongen slå igenom på blodigt allvar.

Upp till bevis: Maicosuel
Kanske minns ni honom fortfarande för den där straffmissen mot Arsenal som gjorde att Udinese missade Champions Leagues gruppspel. För faktum är att han inte gjort så mycket mer väsen av sig i Udinese-tröjan än så. Kan mycket, men fått ut lite.

Startelvan (3-5-2): Brkic, Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pinzi, Allan, Pereyra, Gabriel Silva - Muriel, Di Natale.

8. LAZIO

Borde inte Lazio bara bygga vidare på förra säsongens fina spel och bli ännu bättre? Jo kanske. Eller inte. Det märkliga är att fastän Lotito har öppnat plånboken så är inte startelvan speciellt mycket bättre.

Felipe Anderson har varit skadad och är troligen ändå inte startman, Lucas Biglia förändrar inte så mycket av det som redan finns och Bryan Perea, Vinicius och Josip Elez är spelare för framtiden. Nyförvärven kommer vara mycket värda när skadorna dyker upp men förändrar inte lagets slagkraft speciellt mycket.

Lazio har ett bra lag och en bra tränare och kan absolut vara med och strida om C.L-platserna om allt faller på plats. Men jag är ändå lite skeptisk till att man inte har värvat en mittback av klass. Nu har man fyra, fem hyfsade mittbackar men ingen att hålla i handen när åskan går. Vi ska heller inte glömma bort att Lazio riskerar sex poängs avdrag på grund av Stefano Mauris misstänkta inblandning i spelskandalen.

Denna säsong kan vara den sista innan stora förändringar sker. Klose och Ledesma börjar bli till åren och Hernanes är ett blivande kontrakts-problem. Ibland kan man få ut det bästa innan en cirkel sluts och ibland börjar det storma tidigare än väntat. Frågan är vilket av de alternativen som gäller för Lazio?

Jag valde något motvilligt det senare scenariot.

Tränaren: Vladimir Petkovic
Gjorde liten succé ifjol då han gav Lazio ett spännande, fartfyllt men samtidigt kontrollerat spel. Visade sig även vara en gentleman på sidan av plan. Är inte slav under något enstaka spelsystem men har oftast använt sig av 4-5-1 med Klose ensam på topp.

Nyckelspelare: Hernanes
"Profeten" har under två säsonger varit riktigt bra men har ändå lämnat kvar en känsla av att han har ytterligare en nivå i sig och att han kan vara ännu mer jämn. Kanske är det den växlen som har fattats Lazio för att nå en C.L-plats. Lazios högsta-nivå handlar mycket om Hernanes form.

Genombrottet: Ogenyi Onazi
Fick spela en hel del i slutet förra säongen och gjorde det mycket bra. Kan bli ännu bättre i år.

Upp till bevis: Andre Dias
Ett tag verkade det som att den brasilianske mittbacken var på väg bort men till slut blev han kvar. Har växlat mellan starka och riktigt klumpiga prestationer det senaste året och måste visa att han inte är en spelare på väg utför.

Startelvan (4-5-1): Marchetti; Konko, Biava, Dias, Radu - Candreva, Ledesma, Hernanes, Biglia, Lulic - Klose.

Publicerad 2013-08-20 kl 08:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons