Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medici: Totti - begreppet, myten, legenden

Varje vecka listar Lorenzo Medici det bästa och sämsta från helgens Serie A-fotboll.

Omgångens bästa:

1. Francesco Totti (Roma)
Totti är en fotbollsinstitution. Ett begrepp, en myt och en legend. Hans fötter blir äldre men aldrig ifråntagna sin magi. Även om han alltid dansar vals med de små marginalerna och ofta löper risken att tappa bollen i sina försök att hitta geniala lösningar så väger det positiva alltid över gentemot det negativa. Mot Torino gjorde han två mål, slog frisparken som ledde fram till Romas första mål och spelade även fram till Osvaldos och Romas sista balja. På jakt mot Gunnar Nordahls målrekord skiner Totti-solen lika vackert som någonsin.

2. Fredy Guarin (Inter)
En urkraft. Mot Napoli sprängde han sig fram på mitten med sin styrka och dynamik. Colombianen gjorde 1-0 på en perfekt träff och spelade sedan fram till Miltos 2-0-mål. Han är ingen riktig regista, ingen riktig trequartista utan bara en fantastisk mittfältskraft i alla riktningar. Räcker bra så.

3. Stephan Lichtsteiner (Juventus)
En spelare som sällan hamnar i fokus hos Juventus. Ofta gnällig, oestetisk och smått irritirande men ack så nyttig, produktiv och lojal. Mot Palermo blåste han sina löplungor till max, stängde igen bakåt och attackerade framåt. Belöningen kom så småningom när han utnyttjade Vucinics fina klack till att stänka dit matchens enda mål. Jag har svårt att gilla honom men har inte så svårt att förstå hans betydelse.

4. Leandro Castan /Marquinhos (Roma)
Romas mittlås. Castan spelar med en elegans kombinerat med styrka som är få förunnat, mot Fiorentina var han imperialistisk i sin hänförande kraft och stod emot det mesta. Castans unge kompanjon var inte mycket sämre. Marquinhos var alltid på rätt ställe och alltid före sina motståndare. Brassen var en av mina favoritvärvningar innan säsongen och är redan värd tio gånger så mycket. Brasilianskt mittlås som skiner av framtid och klass.

5. Udinese-supportern
Antal åskådare på bortasektionen: 1. En enda supporter hade dykt upp för att stödja sitt Udinese borta mot Sampdoria. Efter matchen fick han Sampdorias Daniele Gastaldellos tröja för att belöna hans lojalitet. Snacka om trogen supporter.

***

Omgångens sämsta:

1. Emiliano Viviano (Fiorentina)
På första baklängesmålet mot Roma agerade han något tafatt och det kändes inte otagbart. På Tottis skott och på Romas tredje mål bjöd han på en riktig tavla från Viviano. Lite fladdrig i sina insatser den här säsongen och det här var nog en av det värsta matcherna i hans karriär.

2 Jean-Francois Gillet (Torino)
Ute och fladdrade på Nocerinos mål och bjöd på Milans fjärde. Agerade tidig jultomte för sina motståndare. Inte sig lik.

3. Luigi Delneri (tränare, Genoa)
Okej, det här med att anställa Delneri börjar kännas tveksamt. Eller mycket tveksamt snarare. Jag gillar tanken med tålamod men även tålamodet har sina gränser. Speciellt om tränaren gör konstiga laguttagningar och inte får saker att fungera. Delneri har nu tagit en seger på åtta matcher. Översatt i poäng är det 3 poäng av 24 möjliga. Det är en katastrof.

4. Michel Morganella (Palermo)
Först opolerad, klumpig och rätt menlös på mittfältet och sedan utvisad. Öppnade därmed upp vägen för Juventus och satte samtidigt stopp för sitt Palermo.

5. Ruben Olivera (Fiorentina)
Han stämpling var värt ett rött kort. Det var med flit och han borde haft minst två matchers avstängning. Det blev bara ett gult. Trist att se vissa spelare som åker ut för ingenting medan sådana här elakheter klarar sig undan.

***

Omgångens lag (4-3-3):

Stefano Sorrentino (Chievo) (1)
Magisk insats när han räddade Chievo med minst åtta grymma räddningar. Matchvinnare.

Mattia De Sciglio (Milan) (2)
Från lovande till garanti. Återigen duktig på sin kant mot Torino. Spelade fram till både Robinhos och Pazzinis mål.

Juan Jesus (Inter) (3)
En klippa längst bak mot Napoli. Vann sina strider med sin atletiska fysik och sin skicklighet.

Leandro Castan (Roma) (2)
Visade elegans och råstyrka mot Fiorentina. Klassförsvarare.

Stephan Lichtsteiner (Juventus) (1)
Nyttig, löpvillig och jobbig att möta. Påpasslig målskytt mot Palermo.

Fredy Guarin (Inter) (1)
Stänkte dit 1-0-målet och spelade sedan fram till Militos mål. Däremellan gav colombianen en massa dynamik, bollerövring ock kvalitet på mittfältet.

Allan (Udinese) (1)
Taktiskt skicklig och vann mycket boll i det tysta mot Sampdoria. Imponerat under hösten med sin mångsidighet.

Lucas Castro (Catania) (1)
Jobbade hårt, var alltid rörlig, gjorde ett mål och spelade fram till 1-3-målet. Framstår mer och mer som ett fynd.

Mirko Vucinic (Juventus) (1)
Kändes mer laddad än på länge. Träffade stolpen två gånger och klackade fram bollen till Lichtsteiners mål.

Gonzalo Bergessio (Catania) (1)
Två mål, en assist och en massa hårt slit längst fram. Mer kan man inte begära.

Francesco Totti (Roma) (3)
Hade en magisk afton mot Fiorentina. Slog frisparken som ledde till Romas första mål, vristsköt sedan in Romas andra mål och även tredje på ett skott som Viviano borde ha tagit. Avslutade festen med att spela fram till Osvaldos 4-2-mål. Legend.

***

Omgångens tränare: Cristiano Bergodi (Pescara) (1)
Efter att ha blivit utskåpade av Napoli med 5-1 tog Pescara en mycket viktig 2-0-seger över Genoa. Starkt av Bergodi att få till det i sin blott tredje match.

Omgångens domare: Nicola Rizzoli (Inter-Napoli) (1)
Visst, det fanns små detaljer som kan ifrågasättas. Hands på Cambiasso? Tja, kanske men svårbedömt. Offside på Pandev vid Napolis mål? Ja , men framför allt var det den assisterandes ansvar. Utvisning av Behrami? Möjligt, men verkligen inte solklart. Däremot lät Rizzoli matchen flyta trots tufft men oftast schysst spel. Hade en petig domare dömt istället hade detta lätt kunnat blivit en sönderblåst match. Istället fick vi stor underhållning och det var mycket tack vare Rizzoli.

Publicerad 2012-12-11 kl 11:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons