Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medicis lista: De tio hårdaste spelarna i Serie A:s historia

Romeo Benetti och statyn av Materazzi

Vilka spelare är de råaste, tuffaste och hårdaste som spelat i serie A? Lorenzo Medici ger sin åsikt i frågan.

Det finns massor av profiler i den italienska fotbollshistorien. Inte bara de som gjort den vacker utan även de som satt sin prägel på annat sätt. De behövs de med. Fotbollens yin och yang. Det är svårare att uppskatta en Paolo Maldini utan en Fernando Couto. Man måste ta det goda med det onda. Här är min lista över de hårdaste spelarna i modern italiensk fotbollshistoria.

1. Romeo Benetti
Benetti var lite av en pionjär med sitt tuffa och nästan brutala mittfältsspel. Han satte stort värde på sina defensiva uppgifter men faktum är att han också hade god teknik och var spelskicklig. Var given landslagsman under större delen av 70-talet. Förstörde i stort sett hela knät på Bolognas Franco Liguori vilket ledde till att hans karriär mer eller mindre tog slut där. Att Benetti dessutom hette Romeo i förnamn och såg ut som en av karaktärerna i Spanarna på Hill Street försämrar ju inte hans kultstatus och rykte som den hårdaste.

2. Marco Materazzi

Självklart känd för att ha hetsat fram Zidanes skallning i VM-finalen 2006. Var en retsticka, kunde kapa spelare brutalt och levde mycket på elakhetens adrenalin. Hade nästan alltid en hög spark till övers (fråga Sjevtjenko). Stark i luftspelet och elastisk fysik. Avskydd av många.

3. Paolo Montero

Den mest utvisade spelaren i Serie A:s historia. Låg alltid på gränsen till det otillåtna. Var också en mycket skicklig försvarare.

4. Fernando Couto

Portugisen kunde ibland tackla för att skada. Hade alltid en uppsyn av att vilja hetsa eller vara förbannad. Couto var dock inte bara rå i sitt spel utan hade även viss elegans och mycket styrka i sitt försvarsregister.

5. Pasquale Bruno

Över hundra gula kort, tolv röda och avstängd i nästan femtio matcher sammanlagt. Kallades för djuret vilket var förståeligt med tanke på hans så ofta vårdslösa tacklingar. Blev avstängd i åtta matcher då han gick bärsäkargång efter en utvisning mot Juventus. Ironiskt nog ska det dock sägas att Bruno vid det tillfället troligen var oskyldig då Pierluigi Casiraghi såg ut att filma.

6. Claudio Gentile

Var en mästare på tjuvknep och på att nästan alltid lyckas undvika att bli utvisad. För faktum är att Gentile bara blev utvisad en gång i karriären. Var en av de tuffaste att möta med sitt skickliga och enerverande markeringsspel. Plockade bort Diego Maradona under VM-82 med både oschyssta och schyssta medel.

7. Bruno Cirillo

Lite av en fattigmans-Materazzi men ungefär lika vårdslös. Klart sämre spelare dock. Spelar fortfarande i grekiska PAOK.

8. Nicolas Burdisso

Försöker oftast spela schysst men hamnar inte alltför sällan i situationer där hans tacklingar går överstyr. Vem minns inte hans överfall på Daniele Conti?

9. Dario Bonetti

Bjöd under 80-talet och i början av 90-talet på osedvanligt många vansinniga glidtacklingar. Opolerad och ofta avstängd.

10. Riccardo Ferri
Var framgångsrik markeringsspelare i Inter. Följde ofta sin motståndare som en igel och tvekade aldrig att kapa sin antagonist om och om igen. Nyttig att ha i sitt lag, väldigt jobbig att möta.

Publicerad 2013-11-28 kl 17:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons