Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ITALIEN

Nu ska Kina ta över fotbollen i Italien

Foto: SCANPIX

Kina har redan visat musklerna i ett flertal länder runt om i Europa. Nu är det klassiska fotbollslandet Italien som är näst på tur - och det börjar med Inter och Milan. 

Det kan, oavsett vad man tycker om Silvio Berlusconi, inte ha varit lätt att ta beslutet. 80 procent av aktierna i Milan har sålts till kinesiska investerare, som inom några år kan köpa upp hela klubben om de så vill.

Den förre premiärministern mötte pressen utanför ett sjukhus där han vistats på grund av sina hjärtproblem.

- Jag har sålt Milan till en grupp som kan föra dem till toppen igen i Italien, Europa och resten av världen, meddelande han.

Som vanligt när det gäller kinesiska affärsmän så är det ingen småpotatis man går in med. Enligt Berlusconi kommer de investera 400 miljoner euro under de kommande två åren.

Det är en utveckling som har tagit fart de senaste åren, både i Kina och länder runt om i världen. Fler och fler kinesiska miljardärer och företag har köpt in sig i klubbar i hemlandet och slagit transferrekord i Chinese Super League titt som tätt.

I oktober förra året köpte privata medieföretaget China Media Capital upp 13 procent av City Football Group, som inkluderar storklubben Manchester City och New York City. Några månader tidigare hade dessutom Kinas rikaste man, Wang Jianlin, stegat in på Atlético Madrids kontor och halat fram en check som räckte till 20 procent av klubben. Aston Villa ägs sedan maj i år av den kinesiska affärsmannen Tony Xia.

Nästan alla företag och privatpersoner som investerar i fotboll har kopplingar till den kinesiska staten. Det finns en lång och komplicerad plan hos de styrande med fotbollstokige president Xi i spetsen om att öka landets BNP markant med hjälp av idrott. Målet är att sportindustrin ska vara värd runt sex miljarder kronor inom en tioårsperiod.

Italien är ett tacksamt mål för de som har tillräckligt med pengar. En gång i tiden var det Serie A som dominerade - mellan 1952 och 2000 slog italienska lag transferrekordet 18 gånger av 23. Idag är inte Italien det självklara valet för en fotbollsspelare som vill spela i den bästa ligan.

Det började med Inter. För några veckor sedan meddelade klubben att de hade sålt 69 procent till Suning, ett konsumentvaruföretag, för runt 2,5 miljarder kronor.

- Fotbollen växer snabbt i Kina och köpet av Inter är ett strategiskt steg, sa Sunings VD Zhang Jindong, som för övrigt har en förmögenhet på runt 50 miljarder kronor, på en presskonferens.

De som har koll på kinesisk fotboll vet att Suning även har investerat i fotbollen i hemlandet. Klubblaget Jiangsu Suning har skapat stora rubriker sedan de värvat Ramires Santos och Alex Teixeira för astronomiska summor.

- För ett varumärke som Suning så finns det säkert ett globalt spridningssyfte med det här, säger Rowan Simons, expert på kinesisk fotboll, till Time.

- Sedan finns det definitivt en egoistisk aspekt också, som kan jämföras med andra miljardärer från Arabemiraten, Ryssland och USA som har gjort liknande affärer.  

Det må ha blåst hårda vindar kring Silvio Berlusconi men det måste medges att han är målinriktad. En av de viktigaste aspekterna med försäljningen av Milan är att kineserna har möjlighet att betala av de skulder som klubben dragit på sig. Enligt Inside World Footballreporting var den uppe i hela 93,5 miljoner euro förra året.

- De kan föra Milan till toppen igen, säger Berlusconi.

Det är tacksamt att köpa klubbar som redan har en stark tradition och oavsett vad någon tycker så lär de kinesiska pengarna ge den effekt som Berlusconi efterfrågat. Liknande exempel finns över hela Europa och det var bara en tidsfråga innan det även nådde Italien.  

Publicerad 2016-07-06 kl 10:39
ITALIEN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER