Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skandalen förklarad: Juventus utreds för ekobrott - här är straffen som kan vänta

Serie A

Juventus styrelse med presidenten Andrea Agnelli i täten har avgått efter anklagelser om falsk redovisning och dolda betalningar. 
Fotbollskanalen benar ut konsekvenserna som kan drabba storklubben.

3:59
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Juventus-Lazio i spelaren ovan.

Riskerar Juve nedflyttning? 
I april detta år friades Juventus tillsammans med flera andra Serie A-klubbar från misstankarna att ha blåst upp olika transfervärden. Tidningen La Gazzetta dello Sport förklarar att den utredningen kan öppnas upp på nytt och då inkludera de dolda betalningarna från 2020, när spelartruppen skrev under på att avstå fyra månadslöner.  

Anklagelserna säger att spelarna i själva verket bara avstod en månadslön och fick resten utbetalt “svart”, vilket då skulle hjälpt klubben att hålla ekonomin någorlunda i schack. Under den senaste säsongen 2021-22 gjorde Juve en rekordförlust på över 2,5 miljarder kronor.  

ANNONS

Med anledning av de dolda utbetalningarna har det italienska fotbollförbundet FIGC öppnat en ny utredning rörande dessa. Juventus kan straffas om det klarläggs att klubben klarat Serie A-licensen på felaktiga grunder, med poängavdrag eller nedflyttning. Detta öde har drabbat ett antal Serie A-klubbar genom åren och är det enda sätt som Juve kan bli nedflyttat på. Risken verkar dock liten.  

I annat fall väntar böter och långa avstängningar för de inblandade, om åklagaren bevisar att Agnelli och resten av styrelsen är skyldig. Juve flyttades ner till Serie B till säsongen 2006-07 i samband med Calciopoli, av en idrottsdomstol som inte är inblandad i dag.  

Vem tar över i klubben? 
Maurizio Arrivabene värvades från Ferrari förra sommaren och avgår från sin vd-roll i samband med det framflyttade delägarmötet den 18 januari. Han ersätts av Maurizio Scanavino, en 49-åring som beskrivs som Exor-vd:n John Elkanns högra hand. 

ANNONS

Holdingbolaget Exor, delägare respektive majoritetsägare i Ferrari och Juventus, har presenterat bankdirektören Gianluca Ferrero som en kandidat till att ersätta Agnelli. Elkann uttalade sig under tisdagskvällen och förmedlade att han känner en stor tilltro till att den nya styrelsen kan rentvå klubben från anklagelserna.  

Klubbikonen Alessandro Del Piero uteslöt inte en återkomst till Juve när han fick frågan innan dess.  

Vad händer med Allegri? 
Enligt sajten Calciomercato.com har tränaren Massimiliano Allegri och sportchefen Federico Cherubino ombetts att stanna till slutet av säsongen. Allegri har varit starkt ifrågasatt under större delen av året, men på senare tid har hans lag radat upp vinster och är trea i Serie A under uppehållet. 

Det har spekulerats i att Allegri, en nära vän till Agnelli, är för dyr för att sparka den här säsongen. Allegris lojalitet till i bianconeri talar också för att han inte väljer att fly skeppet nu. 

ANNONS

Vilka stjärnor riskerar att lämna? 
Eftersom en ny president inte tillträder innan mötet i januari blir det knappast någon stor transferaktivitet i kommande fönster. Det är för tidigt att spekulera i en massflykt från klubben, men det är klart att turbulensen i Juve kommer att påverka spelares framtidsval. 

Att behålla ett namn som Adrien Rabiot, som rapporteras kräva tio miljoner om året för att förlänga sitt utgående avtal, lär inte enklare med alla mörka moln i horisonten. Dessutom finns risken att Juve behöver sälja lagets högst värderade spelare Federico Chiesa och Dusan Vlahohic.  

Ett generellt problem som Juve brottats med under en lång tid är att truppen innehåller för många spelare med höga löner och vars marknadsvärde dalat. Laget har klarat en Champions League-plats med liten marginal de senaste två åren och behöver CL-intäkter för att vara slagkraftigt i förhandlingar med stjärnspelare framöver.  

ANNONS

En del fans jublar 
Skadeglädjen kan vara stor bland rivaliserande fans till “den gamla damen”. Men faktum är att även Juvefans sett fram mot Agnellis avgång och en nystart för klubben. Ett ultraskollektiv proklamerade till exempel att detta var “revanschens och rättvisans dag”. 

Agnelli och andra i styrelsen var i blåsväder under mitten av 10-talet sedan de låtit ultras sköta en del av biljettförsäljningen i hemmakurvan på Allianz Stadium, och det framkom att vissa ultras haft samröre med den kalabriska maffian. Den gången fick Andrea Agnelli ett lindrigt straff av FIGC, för att ha brutit mot biljettförsäljningsregler. 

Publicerad 2022-11-30 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto