Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Stor Serie A-genomgång: Quaison och Hiljemark blir betydelsfulla för Palermo

Nästa

Avbryt
Försök igen

Fotbollskanalen räknar ner inför Serie A-starten på lördag. Varje dag fram till premiären bjuder Lorenzo Medici på allt inför den nya säsongen. I dag i del 2: lagen som tippas hamna på plats 15-11 i tabellen.

15. CHIEVO
Förra säsongen: Var precis som man brukar. Tillräckligt bra och disciplinerade för att inte dras in i bottenstriden.

Förhoppningar: Målet är alltid att greja nytt kontrakt, men känslan är att man inom klubben har förhoppningar om att kanske äntligen börja sikta på den övre halvan. 

Viktiga nyförvärv: Paul-Jose Mpoku (Standard Liege), Lucas Castro (Catania), Massimo Gobbi (Parma), Fabrizio Cacciatore (Sampdoria), Simone Pepe (Juventus).

Viktiga förluster: Francesco Bardi (Inter), Ruben Botta (Pachuca), Ervin Zukanovic (Sampdoria).

Tänkbar elva (4-4-2): Bizzarri, Frey, Cesar, Dainelli, Gobbi; Pepe, Hetemaj, Radovanovic, Castro; Mpoku, Paloschi.

Tränare: Rolando Maran.

Nyckelspelare: Dario Dainelli
Var mycket stabil ifjol vilket var en stor anledning till att Chievo klarade sig bra. Hans rutin och trygghet blir återigen en nyckel för Verona-laget.

Genombrottet: Paul-Jose Mpoku
Hann blixtra till tillräckligt många gånger under våren i Cagliari för att få oss att förstå att det bor en bra spelare i kongolesen. Får nu en hel säsong på sig att explodera ordentligt.

Utsikter för 15/16
Vad talar för att denna säsong kommer bli olik de senaste? Det vill säga där man varit tillräckligt bra för att ha inte dras in i bottenstriden, men aldrig vassa nog att kunna sikta högre än så. Det troliga är att man återigen på sin höjd blir ett mittenlag, men det finns all anledning att ana att man kan göra bättre ifrån sig än på bra länge.

Man har behållit grunden i laget med Dainelli, Cesar, Hetemaj, Izco och Paloschi och kryddat det med dynamiske Mpoku och en revanschsugen Simone Pepe. Spelare som Castro, Meggiorini och Birsa kan även de komma att bidra med viss kvalité. Det här känns som ett av de bättre trupperna som Chievo haft de senaste åren och tränare Maran är en garanti.

14. GENOA
Förra säsongen: Genoa gjorde en helt suverän säsong där man grejade en Europa League-plats, bara för att i slutändan inte få UEFA-licens på grund av försenade dokument. Att upprepa det kan bli mycket, mycket svårt.

Förhoppningar: Att på nytt kunna hota om en Europa League-plats.

Viktiga nyförvärv: Jules Ntcham (Manchester City), Goran Pandev (Galatasaray), Darko Lazovic (Röda Stjärnan), Serge Gakpe (Nantes), Diogo Fiugeiras (Sevilla), Issa Cissokho (Nantes), Ezequiel Munoz (Palermo).

Viktiga förluster: Aleandro Rosi (Frosinone), Andrea Bertolacci (Milan), Iago Falque (Roma), Ioannis Fetfazidis (Al Ahli).

Tänkbar elva (3-4-3): Perin; De Maio, Burdisso, Munoz; Figueiras, Kucka, Rincon, Cissokho, Perotti, Pavoletti, Pandev.

Tränare: Gian Piero Gasperini

Nyckelspelare: Diego Perotti
Om han blir kvar innan transferfönstret stänger förändras Genoas säsong en hel del. Hans snabba fötter röjde stor framgång förra säsongen och med honom längst fram känns Genoa klart mycket giftigare än utan. Men får Genoa behålla honom innan transferfönstret stänger?

Genombrottet: Jules Ntcham
Den kraftfulle 19-årige fransmannen kommer på lån över två år från Manchester City. Bli inte förvånade om han tagit en ordinarie tröja på mitten innan jul.

Utsikter för 15/16
Precis som vanligt får Gasperini mer eller mindre börja om från ruta ett då alla lån återvänt till sina ursprungliga destinationer och man sålt viktiga spelare som Bertolacci och Falque. Än så länge verkar dock fjolårets succé Diego Perrotti bli kvar, men det vet vi inte säkert förrän mercatons gong-gong har gått.

Nu måste “Gasp” skola in nya spelare som Pandev, Lazovic och Gakpé längst fram. Försvaret är dock relativt intakt vilket är en fördel. Trots att Gasperini numera känns som en pålitlig alkemist och man alltid är en kraft hemma på Marassi, så är det vanskligt att lita till att Pavoletti är svaret längst fram, ytterpositionerna har försämrats och man lär sakna Bertolacci på mitten.

Preziosi brukar kunna slå till med en och annan överraskning innan transferfönstret stänger (Ljajic? Iturbe?), men samtidigt kan Perotti komma att lämna. Jag har väldigt svårt att se att Genoa ska kunna upprepa fjolårets fantastiska säsong.

13. HELLAS VERONA
Förra säsongen: Efter en kanonsäsong under sitt första år i comebacken till Serie A, blev fjolåret en viss besvikelse trots Luca Tonis sanslösa målform. Man misslyckades med sina värvningar och försvaret var ihåligt.

Förhoppningar: Att slippa undan bottenstriden och stabilisera sig som ett lag för den övre halvan.

Viktiga nyförvärv: Filip Helander (Malmö), Giampaolo Pazzini (Milan), Luca Siligardi (Livorno), Federico Viviani (Roma), Romulo (Juventus).

Viktiga förluster: Nené (Spezia), Javier Saviola (River Plate), Mattia Valoti (Pescara).

Tänkbar elva (4-3-1-2): Rafael, Sala, Helander, Marquez, Albertazzi, Ionita, Viviani, Hallfredson; Siligardi; Pazzini, Toni.

Tränare: Andrea Mandorlini

Nyckelspelare: Luca Toni
Vann skytteligan tillsammans med Icardi i fjol, vilket är galet med tanke på att han fyllde 38 år i somras. Det ser inte alltid så estetiskt ut, men mål trillar in på alla möjliga sätt för den 193 cm långe anfallaren. Verona räknar nog med att hans målskörd fortsätter även denna säsong.

Genombrottet: Jacopo Sala
Stack till Chelsea i tonåren, återvände hem för något år sedan och har nu omskolats till en högerytter som både kan spela som back eller på mittfältet. Är rivig och slår bra inlägg. Det är inte utan anledning som bland annat Napoli jagat honom under sommaren. Vill nu visa varför.

Utsikter för 15/16:
Hellas har ett av Serie A:s märkligaste och mest spännande anfallspar i gamlingarna Toni-Pazzini. Passar de verkligen ihop? Hur många inlägg kommer inte Verona slå? Kommer Mandorlini skrota sitt kära 4-3-3 för deras skull? Det finns frågetecken för hur Pazzo/Luca ska kunna överleva och sväva högt ihop men av någon anledning tror jag att det kan bli viss succé. Jag tror även att Siligardi kommer bli en glad överraskning för många.

I övrigt hoppas man att Jacopo Sala kan utvecklas ännu mer, att Jankovic kan bli lite jämnare, att Viviani blir en hit på mitten och att Filip Helander kan hjälpa till att styra upp ett knackigt försvar. Mandorlini måste visa att man är bättre än ifjol, annars ligger han risigt till.

12. PALERMO
Förra säsongen: Gjorde en säsong klart över förväntan. Dybala slog igenom med dunder och brak och Franco Vazquez gjorde sådan succé att han tog sig in i det italienska landslaget.

Förhoppningar: Att på något sätt upprepa den förra starka säsongen.

Viktiga nyförvärv: Gaston Brugman (Pescara), Oscar Hiljemark (PSV), Abdelhamid El Kaoutari (Montpellier), Ahmad Benali (Brescia), Matheus Cassini (Corinthians).

Viktiga förluster: Paulo Dybala (Juventus), Edgar Barreto (Sampdoria), Ezequiel Munoz (Genoa).

Tänkbar elva (3-5-2): Sorrentino, Andelkovic, Gonzalez, El Kaoutari; Rispoli, Rigoni, Brugman, Quaison, Lazaar; Vazquez, Gilardino (?).

Tränare: Giuseppe Iachini

Nyckelspelare: Luca Rigoni
Gnuggare som alltid spelar i skuggan av mer kreativa lirare. Ifjol var han enormt viktig både som bollvinnare och som tvåvägsspelare. Det är viktigt att han visar vägen med en lika bra säsong i år.

Genombrottet: Robin Quaison
Först var det Dybala, sedan var det Quaison. Jah kanske är det den förre AIK-spelaren som står på tur att bli näste Palermo-spelare att slå igenom på allvar. Ifjol blixtrade svensken till sporadiskt, den här säsongen kan han komma att få en större roll och bli ännu viktigare för laget. Quaison har öst in mål under försäsongen och sett riktigt vass ut. Tar han bara med sig formen in i ligastarten kan det bli stor svensksuccé på Sicilien.

Utsikter för 15/16
Palermo har utökat antalet svenskar i laget till två stycken och jag tror att både Robin Quaison och Oscar Hiljemark kan bli betydelsefulla för Palermo den här säsongen. Mittfältet ser relativt starkt ut med nyttige Rigoni, nye spännande Brugman och nämnde Hiljemark. Vi kan också räkna med att Quaison efter en lysande försäsong får mer speltid i en offensiv mittfältsroll.

Framåt ser man ut att ersätta Dybala med gamlingen Alberto Gilardino och det gäller att han visar att målkänslan inte har försvunnit om Palermo ska lyckas bra. Man vill även förstärka anfallet med Arsenals Joel Campbell. Om tränare Iachinis grundspel fortsätter att fungera, Vazquez är lika bra som ifjol, Gilardino gör sina tolv mål och svenskarna gör succé, kan årets säsong bli ungefär lika bra som fjolårets.

11. UDINESE

Förra säsongen: Chansningen med tränare Andrea Stramaccioni blev en flopp och Udinese gjorde sin sämsta säsong på bra länge.

Förhoppningar: Att hitta tillbaka till den övre halvan och åter skapa stabilitet i klubben under nye Colantuono.

Viktiga nyförvärv: Duvan Zapata (Napoli), Manuel Iturra (Granada), Ali Adnan (Rizespor),

Viktiga förluster: Melker Hallberg (Vålerengen), Simone Scuffet (Como), Nico Lopez (Granada), Gabriel Silva (Carpi), Zeljko Brkic (Carpi), Igor Bubnjic (Carpi), Allan (Napoli)

Tänkbar elva: Karnezis, Heurtaux, Danilo, Piris, Widmer, Badu, Guilherme, Kone, Adnan, Zapata, Di Natale.


Tränare: Stefano Colantuono

Nyckelspelare: Antonio Di Natale
Börjar bli till åren, men samtidigt har man ju sagt så de senaste tre, fyra säsongerna. När allt kommer till kritan gör han sina tio, tolv mål och är lagets själ och ledsagare.

Genombrottet: Rodrigo Aguirre
Fick extremt lite speltid av Stramaccioni, men har sett mycket spännande ut under försäsongen och får han bara chansen kan han bli en attraktion på arenorna i Italien.

Utsikter för 15/16
Experimentet med Andrea Stramaccioni föll aldrig särskilt väl ut, då han på nytt visade sig vara en medioker tränare. Med en uppfräschad Stadio Friuli försöker nu Udinese repa nytt mod med nye Colantuono. Den förre Atalanta-tränaren passar bra in i spelarmaterialet då han spelar med en trebackslinje och bör stabilisera Udinese-skutan en aning.

Jag tror att Duvan Zapata kan komma att passa bra in med Di Natale och någon av Aguirre, Kone, Lucas Evangelista eller Bruno Fernandes borde visa framfötterna. Dessutom står spelare som Widmer, Heurtaux, Danilo och Badu för någon sorts garanti. Men frågan är hur mycket bättre än förra säsongen Udinese kan bli? Tillräckligt för att hålla sig i mitten av tabellen skulle jag gissa.

Se Robin Quaisons debutmål för Palermo i spelaren ovan.

Publicerad 2015-08-18 kl 12:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons