Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

TV: Juve-fansens fina hyllning till de 39 offren på Heyselstadion

Nästa

Avbryt
Försök igen

För 30 år sedan miste 39 människor livet på Heyselstadion, i en av fotbollens värsta katastrofer. Under lördagen hedrade Juventusfansen minnet av sina döda kamrater med ett tifoarrangemang.

Det var i finalen av Europacupen mellan Liverpool och Juventus 29 maj 1985 som tragedin inträffade. Till följd av oroligheter på arenan försökte hundratals italienska fans undkomma ett stort bråk genom att fly tillbaka ut på en redan fullsatt läktare. Något som resulterade i trängsel och att mängder av människor klämdes ihjäl mot en betongvägg, innan väggen dessutom kollapsade så att ännu fler omkom i rasmassorna. Sammanlagt miste 39 människor livet och många andra skadades allvarligt.

Arrangörerna fattade ändå beslutet att matchen skulle spelas, eftersom man ville undvika ytterligare sammandrabbningar. Men efterspelet av Juventus 1-0-seger fick långtgående konsekvenser. Bland annat åtalades och fälldes 14 Liverpoolsupportrar för dråp och straffades med tre år vardera i fängelse. Dessutom beslutade Uefa att alla engelska klubbar skulle stängas ute från internationella tävlingar, och den sanktionen kvarstod till säsongen 1990/1991.

På lördagen högtidlighöll Juventus de omkomna vid katastrofen genom att hålla upp en overhead-flagga med texten "respekt för de 39" och på mindre banderoller fanns vart och ett av offrens namn skrivna.

Publicerad 2015-05-23 kl 19:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons