Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

UR SENASTE OFFSIDE: Ekdals "underbara liv" i Italien

Talangen väntar på genombrottet. Eller kanske är det vi andra som väntar på talangen. Albin Ekdal har hunnit bli 21 år och på väg att slå sig in i serie A på riktigt. Offside träffar honom i Bologna.

Han verkar ha allt. 21 år ung är han redan välbetalt fotbollsproffs i Italien. Och karriären verkar - trots skadeproblem - peka uppåt hela tiden.

Offsides Henrik Ystén har träffat Albin Ekdal i Bologna. I ett land där fotbollen ständigt gör sig påmind och där pressen på spelare skiljer sig en aning från många andra stora fotbollsnationer. Något som Ekdal ofta blir påmind om.

”– Häromdagen när jag gick ute på stan här i Bologna kom det fram en kille och frågade: »Är du Ekdal?« Han bad mig ta av solglasögonen och sen stirrade han mig i ögonen och sa: »Kom igen nu. Vi litar på dig. Du måste spela bra, vet du.« Han tog tag i min hand och höll fast den hårt i säkert 15 sekunder och bara glodde på mig.
– Var det ett hot eller menat som stöd?
– Precis. Jag vet faktiskt inte."

Ekdal berättar om sin tid i Siena då han bland annat hamnade i ett läge där spelarna inte vågade lämna spelarbussen - då deras egna fans väntade utanför.

"– Det är mer känslor här nere. Överallt. Om en stjärna blir kapad är alla där direkt och tjatar på domaren. I Sverige är det mer »låt han ligga«. Samma sak om folk gör mål. I Italien är det målgester så man knappt tror sina ögon. Det beror nog på att supportrarna är så där galna, du kan springa runt som Inzaghi utan att folk tycker att du är en idiot. Det är svårare att göra det på Örjans vall. Då skulle folk titta på en och undra vad som gått snett med killen."

Frågan är bara hur långt Ekdal går. Är han fortfarande en talang? I den långa intervjun där Ystén och Ekdal passerar kvarteren i Bologna-kvällen så får den förre BP-spelaren frågan om hur han tror att andra ser på honom som spelare.
– Den svenska talangen som kan vara nyttig för laget, kanske? I Siena var jag ett oprövat kort. I år är jag nog en mittfältare som kan spela från start. Men samtidigt någon de tror kan bli mycket bättre i framtiden.

Ekdal berättar även att han "tycker Maicon är överskattad" och att han är väldigt nöjd med tröjbytena i ligan.

– Jag fick Sneijders, säger han och flinar. Jag börjar samla på mig några stycken nu. Jag fick Del Pieros när han gjorde sitt 300:e mål. Min brorsa älskar Del Piero, så den gav jag bort till honom. Sedan har jag Pirlos hemma. Jag får väl försöka byta till mig Zlatans den här säsongen.

Du kan läsa hela artikeln i kommande numret av Offside - som kommer ut i nästa vecka i butiken.

Publicerad 2010-10-07 kl 17:01
Annons
Annons
Annons