TV: Två Mandzukic-mål när Kroatien avfärdade Irland

Kroatien

Inför EM hade Irland släppt in totalt tre mål på sina 14 senaste matcher. I premiären mot Kroatien dröjde det bara 48 minuter innan Irland hade släppt in tre mål i samma match.

Knappt tre minuter - längre dröjde det inte innan Irland hade fått en mardrömsstart på fotbolls-EM. Då gav Mario Mandzukic, med en akrobatisk nick, Kroatien ledningen med 1-0 i söndagens premiärmatch i Poznan.

-Det var viktigt att vi fick ett tidigt mål, sade Mandzukic på presskonferensen efter matchen.
 Irländarna hade visserligen anledning att jubla när en annan nick, från Sean St Ledger, betydde 1-1 i 19:e minuten.

Men det här var Kroatiens match.

Ville ha offsideavblåsning
Ett skott från Luka Modric letade sig via två irländare fram till Nikica Jelavic, som i 43:e minuten chippade in 2-1 bakom Shay Given. Irland ville ha en avblåsning på Jelavic, som stod offside när Modric sköt. Men nederländske domaren Björn Kuipers friade eftersom bollen kom till Jelavic från en irländare.

I 48:e minuten kom nästa smäll för Irland när Mandzukic nickade in 3-1. Bollen letade sig i mål via stolpen och huvudet på Given, som inte hade någon lyckad kväll i det irländska målet.

-Vi visste att det inte skulle bli en lätt match. Men coachen (Slaven Bilic) hade visat oss allt han visste om Irland, vi hade all info vi behövde, sade Mandzukic.

-Vi förtjänade att vinna, fortsatte tvåmålsskytten.

Tackade sin pappa
Mandzukic tackade sin pappa för att de två målen gjordes med huvudet.

- Han hade bett mig att göra mål med huvudet, sade kroaten.

Kroatiens seger var ett tufft uppvaknande för Irland som fick sin 14 matcher långa förlustfria svit bruten.

- Målen, precis före och efter paus, dödade oss, sade anfallaren Robbie Keane, som berövades en irländsk straff i andra halvlek.

- Den var helt klar, inget snack om saken, sade Keane.

Resultatet innebar också en smakstart på EM för kroaterna, som toppar gruppen före Spanien och Italien.

Publicerad 2012-06-10 kl 22:30