Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM2013

Kviborg om Guardiolas avsked: Är eran över?

Foto: TV4

Christopher Kviborg frågar sig om Barcelonas era tar slut med Pep Guardiolas utträde.

Är en era över? Den frågan är så klart relevant att ställa men lite svår att svara på redan nu. Klart står det varje fall att Pep Guardiolas era i klubben är över, för den här gången.

Jag förstår att Barcelona-fansen är oroliga, det blir givetvis en logisk följd av att se en sådan pass framgångsrik tränare kasta in handduken. Men istället, till att börja med, så ska vi blicka tillbaka.

Guardiola var en chansning, precis som Vilanova är det. Den förstnämnde en suverän sådan och den sistnämnde av oklarare art. Visst, man kan säga att Barcelona hade vunnit många titlar med vilken tränare som helst då truppen konstant höll världsklassnivå.

Men. Det man däremot kan konstatera är att ingen annan än just Pep skulle ha kunnat förena en sådan vacker och estetisk fotboll med framgång. För det är som bekant inte fullt så enkelt att vinna, dessutom att göra det på löpande band.

Guardiola förenade allt som FC Barcelona vill stå för. Han tog till vara på ungdomsakademin, han ”uppfann” en fotboll där motståndarna användes som koner. Han stod även för en del cyniska beslut, som att kasta ut spelare som Deco, Ronaldinho, Eto´o och Zlatan med huvudet först. Dessa beslut var omtvistade men Pep hade med facit i hand rätt i varje fall.

Guardiola är en katalansk vinnare vars arv nu tas över av en annan katalan, Tito Vilanova. Om Guardiolas högra hand vet vi inte särskilt mycket mer om än att spelartruppen ofta hyllat honom.

Jag tycker valet känns klockrent för Barcas del. Klubben får en omtyckt ledare som känner truppen men som än viktigare kan föra det arv Pep inledde vidare.

Tito kommer naturligtvis att ändra på en del saker, att sätta sin egen prägel som tränare är viktigt. Jag tror inte Barcelona blir lika framgångsrika nästkommande fyra år – men det är fullt normalt. Nyckelspelare som Puyol och Xavi börjar komma till åren och en viss föryngring måste ske.

En sådan process är redan igång och jag tror att Tito Vilanova är rätt man att leda ett sådant arbete.

Publicerad 2012-04-27 kl 15:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons