POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
16v

AIK-stjärnan berättar om landslagskaoset: "Turkar skrev till min mamma och syster"

Foto: TT

SOLNA. En belgisk turist höll fram en borste under en intervju med Emre inför Island-Turkiet i EM-kvalet.
Det skapade ett turkiskt raseri - mot bland annat isländska journalister och spelare.
- Till och med min mamma och syster fick meddelanden av turkiska supportrar, berättar AIK:s stjärna Kolbeinn Sigthorsson för Fotbollskanalen.

I slutet av maj presenterade svenske Erik Hamrén truppen till Islands EM-kvalmatcher mot Albanien och Turkiet. Då bjöd förbundskaptenen på vad isländsk media beskrev som en "oväntad" nyhet. Med i truppen fanns nämligen AIK:s forward Kolbeinn Sigthorsson, som inte varit en del av landslaget på länge på grund av skadebekymmer.

Den tidigare Nantes- och Galatsaray-spelaren, som sänkte England i EM 2016, förklarade då att Sigthorsson "har något extra i sig".

- Jag tar en chansning här. Man måste chansa i livet och fotbollen någon gång, annars skulle det vara tråkigt, sa Hamrén.

29-åringen berättar nu själv att han blev förvånad över att han blev uttagen.

- Ja, jag blev överraskad. För jag har inte spelat många landskamper den senaste tiden. Det har gått tre år sedan jag spelade en kvalmatch. Så jag var lite överraskad, men Erik har varit i kontakt med mig mycket och kollat av läget med mig, säger Sigthorsson till Fotbollskanalen.

- Han har också varit här (hos AIK) för att se mig i träning och prata med tränarna här, så han hade koll på min situation och tog ut mig utifrån det. Jag är bara väldigt glad över att vara tillbaka i landslaget och att vi fick de sex poängen som vi behövde. 

Samlingen landade i två isländska segrar (1-0 mot Albanien och 2-1 mot Turkiet) och två halvtimmesinhopp för Sigthorsson.

- Pressen på honom (Hamrén) var också stor att få de här segrarna, och han lyckades, så nu är vi i ett bra läge och slåss om en av de två första platserna i gruppen. Det ser bra ut, säger forwarden.

Och det faktum att han tog ut dig i truppen trots att du inte har spelat så mycket den senaste tiden, det får väl ses som ett bevis på förtroendet han har för dig?
- Exakt, och det är fantastiskt för mig. Han hade kunnat välja forwards som spelar 90 minuter hela tiden, andra forwards i allsvenskan, men han ville få med mig och min erfarenhet. Jag är tacksam över det.

Hur är Erik som tränare?
- Han vill bygga vidare på det som funnits sedan tidigare, han vill ha kvar erfarenheten i laget. Det finns mycket kritik om att laget börjar bli äldre, att snittåldern är för hög och att hela laget borde bytas ut, men han vill ha kvar erfarenheten. De två matcherna som vi spelade nu var ett stort test för oss. De skulle ge oss ett svar på om det fortfarande är möjligt att vinna den typen av matcher med laget vi har. Och ja, vi fick med oss resultaten.

- Erik gör det bra. Han hanterar allt väldigt bra. Han kom in vid ett tufft tillfälle, förra året var många spelare skadade och det är alltid så att det dyker upp kritik om det inte går bra med en ny tränare. Det visste han om. Så det var nog extra skönt för honom att få de här sex poängen och en känsla av att folk inte kan snacka så mycket längre.

Vad tänker det isländska folket om er nu efter de två segrarna?
- Vi lyckades inte sälja ut vår arena till den första matchen (mot Albanien), folk var väl inte riktigt säkra på vårt lag längre. Så det var som att folk hade hoppat av bussen, trots att det bara gått ett år sedan VM. Sen fick vi en seger och sen kom Turkiet på besök och då fyllde vi hela arenan. Vi vann och spelade väldigt bra. Nu känns det som att alla har hoppat på bussen igen, säger Sigthorsson och skrattar.

De är mer krävande nu efter EM och VM?
- Ja, de är verkligen krävande nu. Jag tror det kommer bli väldigt svårt för de kommande generationerna att prestera för Island.

- Det är bara annorlunda nu. Man ser det på hur många människor som kommer till arenan, att tidningar skriver om oss på ett annat sätt. Det är bara så det är numera. Folk kan skriva vad de vill på Twitter och så hamnar det i tidningarna helt plötsligt. Men vi har ett bra läge nu.

EM-kvalmatchen mot Turkiet blev också speciell på grund av förspelet till drabbningen. När det turkiska laget landade på Island blev spelarna stoppade i passkontrollen där man blev ståendes i flera timmar, enligt turkiska medier. Omfattande genomsökningar av spelarnas bagage ska ha genomförts. Men det som kanske upprörde allra mest i Turkiet var det faktum att mittfältaren Emre Belözoglu blev "intervjuad" av en person med en borste när han väl tagit sig förbi kontrollen. På grund av att det såg ut som att mannen arbetade som journalist tvingades flera isländska journalister gå ut på sociala medier och förklara att de inte var de som höll fram borsten. De anklagade journalisterna överröstes nämligen av kommentarer från missnöjda turkiska supportrar.

Nu berättar Kolbeinn Sigthorsson att även spelarna - och deras familjer (!) - blev en del av cirkusen.

- Det var otroligt. Alla spelare i laget fick meddelanden från turkiska supportrar som antydde att det var vårt fel att det hade hänt. Alla fick sådana meddelanden. Jag tror till och med att min mamma och min syster fick sådana meddelanden. De skrev: "Hur kan ni göra så här?" och så vidare. Det turkiska folket trodde ju att det var en islänning som sträckte fram borsten.

- Men det har ju kommit fram att det var en belgisk turist, han tyckte väl att det skulle vara en rolig grej. Men det uppfattades som att han var respektlös gentemot Turkiet som nation, det kan jag förstå. Så det blev lite hett inför matchen och för oss spelare blev det till slut bara en bra grej för våra förberedelser inför matchen. Det blev lite hetta, det är alltid bra att känna det inför en match.

När matchen väl drog i gång märktes dock inte borst-historien av på planen, enligt AIK-forwarden.

- Det blev ingen grej mellan oss spelare. De turkiska spelarna kändes rätt avslappnade inför den biten. Det påverkade inte matchen på så sätt, säger Sigthorsson.

FOTNOT: Intervjun gjordes innan AIK:s match mot IFK Norrköping i tisdags, vilken Sigthorsson missade på grund av en skadekänning.

Publicerad 2019-06-27 kl 17:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå