Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

All info inför straffdramatik: Stjärnorna slår sämst

Landslag

Fotbolls-EM har gått in i utslagsfasen. Med den kommer straffläggningar. Jubel och lycka, men även tårar och skam.
En straffspark kan vara en plåga även för den mest erfarne.

Forskning visar att förbundskaptenerna skulle göra klokast i att låta de största stjärnorna stå över. För de missar mest.

Det är lätt att tro att de största stjärnorna är bäst på att hantera den stress och press som det innebär att lägga en straff i en straffläggning. Det är precis tvärtom. Idrottsforskaren Geir Jordet, lektor vid Idrottshögskolan i Oslo, har undersökt samtliga straffsparkar i EM- och VM-sammanhang och kan konstatera att spelare efter att ha fått en utmärkelse blir betydligt sämre på att sätta straffar.

-Spelare som har vunnit stora priser gör mål på bara 63 procent av sina straffar, säger Jordet till TT.

ANNONS

Det är betydligt sämre än genomsnittet på knappt 80 procent, vilket enligt Jordet beror på att förväntningarna - och därmed pressen - ökar på stjärnorna.

-En straffsparksläggning är ett psykologiskt spel, säger Jordet.
Portugals Cristiano Ronaldo gjorde mål i straffsparksläggningarna mot England i EM 2004 och i VM två år senare. Sedan han uppnått status som superstjärna missade han sin straff i Champions league-finalen mot Chelsea i maj.

Men Manchester United-spelaren är i gott sällskap. Andra kända straffmissare är Michel Platini i VM 1986, Diego Maradona (VM 1990), Marco van Basten (EM 1992), Roberto Baggio och Franco Baresi (VM 1994), Zlatan Ibrahimovic och David Beckham (EM 2004), Frank Lampard och Steven Gerrard (VM 2006).

Straffkonsult

Ju viktigare en straff är, desto större är risken att missa. I ett läge där spelaren måste göra mål för att hålla sitt lag kvar i matchen går 62 procent av försöken i mål. En spelare som har chans att bli matchhjälte gör mål på 92 procent av straffarna.

ANNONS

Ett lag som haft problem i straffläggningar är Holland. Före segern mot Sverige i EM 2004 hade Holland lidit fyra tunga nederlag efter straffavgöranden.
Jordet har intervjuat spelarna som var inblandade i straffdramat mellan Holland och Sverige i EM 2004 (Holland vann med 5-4).

Inför VM 2006 blev Geir Jordet anlitad som straffkonsult av det holländska landslaget. Han rekommenderade förbundskaptenen Marco van Basten att så tidigt som möjligt bestämma vilka spelare som ska lägga de fem första straffarna.

-Helst ska en tränare också ha bestämt i vilken ordning och vilka spelare som eventuellt ska lägga straff sex till elva.

Ta det lugnt

Eventuella skyttar fick rådet att lägga bollen lugnt vid straffpunkten, inte rusa mot bollen direkt när domaren blåser utan stanna upp en sekund och ta ett andetag.

ANNONS
För en målvakt som vill förbättra sina möjligheter att komma i vägen för bollen eller se till att bollen skjuts utanför eller över handlar det främst om att psyka skytten, inte så mycket om att slänga sig till vänster eller till höger.

Jordet ger Holland goda chanser att överleva ett straffdrama, trots att dess nyvunna kunskaper aldrig kom till användning i VM för två år sedan.

-Hollands målvakt Edwin van der Sar är ju genial, han är bäst i världen på att psyka
motståndaren.

-I Champions league-finalen i våras hade han placerat sin handduk vid hörnflaggan. Det gjorde han för att Chelseas spelare skulle få vänta länge innan de fick lägga sina straffar. Och det funkade.

Publicerad 2008-06-19 kl 18:49
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto