Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Baxter fast i skattetvist: "Var nära att förlora hus och hem"

Foto: Bildbyrån.

Han har redan betalat in 800 000 kronor – och riskerar ytterligare en miljon.
Stuart Baxters skattetvist har pågått i fem år och fortsätter.
- Man tappar tron på att systemet fungerar, säger Leif Stille, skattekonsult som för Baxters talan, till Fotbollskanalen.

Under åren 2008 och 2011 arbetade den tidigare AIK- och HIF-tränaren Stuart Baxter som förbundskapten för det finska landslaget. Han betalade då skatt i Finland samtidigt som han var skriven i Sverige. Det ledde till att den svenska Skattemyndigheten krävde Baxter på drygt två miljoner kronor på grund av att man ansåg att Baxter var skyldig att betala svensk skatt de arbetsdagar han inte befann sig i Finland.

Då den svenska inkomstskatten är högre än den finska innebar det en rejäl smäll för den meriterade tränaren.

Baxter motsatte sig beslutet men förlorade i Kammarrätten i fjol och beslutade sig för att överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen som dock bestämde sig för att inte ta upp ärendet.

Nu har Baxter hamnat i en riktig rävsax där han i dagsläget blivit dubbelbeskattad. De finska myndigheterna drar dessutom ut rejält på beslutet om man ska föra över skattepengarna Baxter redan betalat in, till Sverige, och därmed frigöra i princip hela den återstående skulden för Baxter.

Leif Stille är skattekonsult och den person som hjälpt Baxter med ärendet. Han är minst sagt frustrerad över myndigheternas långdragna processer.

- Alltid när det gäller skatt så är det en hopplös historia. Ärenden ligger i evinnerliga tider och de finska myndigheterna har sagt att de har så mycket att göra, säger han till Fotbollskanalen.

Stuart Baxter har redan betalat in runt 800 000 kronor till den svenska Skattemyndigheten men har krav på sig på omkring ytterligare en knapp miljon. Pengar han alltså hoppas ska komma från de finska kollegorna. Problemet är bara att han inte får något svar.

- Det beslutet som befriar honom från den miljonen är inte taget. Det hänger i luften, säger Stille.

Stille berättar också att det gick så långt att familjen Baxter "var väldigt nära att förlora hus och hem” på grund av kraven från Skatteverket och att deras fastighet var nära att säljas genom Kronofogdemyndighetens försorg.

- Kronofogden brydde sig inte om att det fanns skattefordringar i Finland. ”Det finns inga beslut på det, vi kör vårt race”, sa de. Vi fick ha in en särskild advokat som jobbade med den frågan för att försöka få uppskov och anstånd (beslut om att en skuld kan läggas på is då särskilda skäl finns) med betalningarna eftersom det väntades pengar från Finland. Då hamnade vi helt plötsligt i tingsrätten där en rådman tyckte det var åt helvete och backade tillbaka ärendet.

När Baxter kan få ett besked om den kvarstående skulden är fortsatt oklart. Han har just nu fått anstånd med betalningen och kan egentligen bara avvakta Finlands beslut.

- Det är inte bara ett ärendenummer som i ett monopolspel utan det finns två människor bakom detta. Två människor som har levt i tron ända fram till sommaren 2012, att de har gjort absolut rätt för sig under tiden Stuart arbetade i Finland, betalt skatt med mera. Fortfarande har de inte fått någon ro i sina sinnen.

- Man tappar tron på att systemet fungerar när allt ställs på sin spets.

Stuart Baxter blev så sent som i går klar som ny förbundskapten för det sydafrikanska landslaget. 63-åringen lämnade därmed det sydafrikanska klubblaget SuperSport United.

Baxter har tidigare gästat Olof Lundhs podcast, avsnittet hör du nedan.

Publicerad 2017-05-05 kl 09:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons