Beenhakker efter straffen: Omöjligt att acceptera

Landslag

En straff på tilläggstid räddade Österrike mot Polen. Ivica Vastic slog in 1-1 vilket var hemmanationens första EM-mål. Det innebär att Kroatien är klart för kvartsfinal medan övriga lag gör upp om den andra platsen.

Brittiske domaren Howard Webb kom att spela huvudrollen mellan Österrike och Polen i grupp B. Först godkändes Polens 1-0-mål som luktade offside lång väg.

Därefter dömde Webb straff i den 93:e minuten sedan Sebastian Prödl dragits i tröjan och ramlat enkelt i straffområde.

-Det är omöjligt att acceptera det men jag jobbar på det, sade Polens förbundskapten Leo Beenhakker.

Polens ledningsmål kom i den 30:e minuten. Mariusz Lewandowski tog ner ett inlägg i högra delen av Österrikes straffområde, skottet tog på en försvarare och bollen gick till en helt fristående Roger Guerreiro, som inte missade öppet mål. Men tv-bilderna visade att Guerreiro stod offside när Lewandowski sköt och målet var högst tvivelaktigt.

Annars var det Österrike som dominerade den första halvleken. Man skapade tre frilägen efter mycket bra spel, men utan att kunna överlista Polens duktige målvakt Artur Boruc. Hypersnabbe Martin Harnik kom fri två gånger under den första kvarten men avsluten var en aning tama. I den 16:e minuten var det Christoph Leitgeibs tur att missa, helt fri med Boruc, som räddade med insidan av låret.

-Vi hade våra chanser under den första halvtimmen men utan att kunna göra mål. Men vi gjorde åter en bra match och jag är stolt över laget, sade Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger.

-Beträffande målen kunde jag inte se om det var offside när Polen gjorde 1-0 eller om vår straff var rättdömd.

Boruc, som spelar i Celtic, fick inte lika mycket att göra i den andra halvleken när hemmanationen jagade kvittering. Det polska försvaret var tätare samtidigt som Österrike inte orkade med samma frejdiga offensiv som i början av matchen.

Men på tilläggstid fick Österrike sin stora chans när domare Webb pekade på straffpunkten. Fram stegade inhopparen 38-årige Ivica Vastic, som satte bollen säkert bakom olycklige Boruc i Polens mål. Vastic är därmed den äldste målskytten i EM-historien.

Innan torsdagens match var Ernst Happel-stadion i Wien inte någon lyckoarena för Österrike efter sju landskamper utan seger. Nu fick man med sig en poäng - och hoppet om en kvartsfinalplats lever för hemmanationen. För det krävs seger mot Tyskland.

-Vi hade många chanser i kväll, men utan att kunna få in bollen. Nu kommer allt att avgöras i den sista matchen mot Tyskland på måndag, vi får se vilka som har bäst nerver, sade straffskytten Ivica Vastic.

Publicerad 2008-06-12 kl 23:38