POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Blanc utreds för rasistskandal

Enligt uppgifter i Frankrike vill det franska fotbollsförbundet begränsa antalet invandrare i ungdomsakademierna. Förbundskapten Laurent Blanc uppges vara inblandad.

Förra veckan exploderade en bomb i Fotbollsfrankrike. Enligt grävsajten Mediapart hade förslag lagts inom det franska fotbollsförbundet på att begränsa andelen invandrade ungdomar i fotbollsakademierna till 30 procent. Nu har förbundet startat en utredning, enligt AP.

Den tekniska direktören Francois Blaquart har stängts av temporärt sedan uppgifter läckt om en konversation mellan Blaquart och andra förbundsanställda, däribland herrlandslagets förbundskapten Laurent Blanc. Enligt en transkribering av samtalet är skälet till begränsningen av de invandrade spelarna att man vill undvika att spelare med dubbelt medborgarskap får sin fotbollsutbildning i Frankrike för att sedan välja att spela för ett annat landslag.

Förre landslagsbacken Luc Sonor är väldigt kritisk, framförallt mot Blaquart.

- Han borde avgå. Om Frankrike hade spelat bra i VM hade ingen pratat om det här. När allt går bra säger folk att vi (spelarna med dubbelt medborgarskap) är bäst. När saker går dåligt är vi syndabockarna, säger han till Mediapart.

Andre Merelle har tidigare varit anställd av förbundet som tränare, och menar att det funnits liknande tendenser länge.

- Under min tid blev vi kritiserade för att favorisera svarta och arabiska spelare. Argumentet var att ”vi betalar dem, vi lär upp dem, och sen går de och spelar utomlands (för ett annat landslag)”, säger Merelle till Mediapart.

- Att vi har många svarta och arabiska spelare kan dock förklarats historiskt. Fotboll är en arbetarklass-sport. Ett tag hade vi polacker och italienare.

Merelle menar dock att Frankrike också har tjänat på att spelare kan ha dubbelt medborgarskap.

- Vi har tagit spelare med dubbla nationaliteter som valt att spela för Frankrike, som David Trezeguet. Vi hade velat göra samma sak med Gonzalo Higuain (som är född i Frankrike).

När det gäller Laurent Blancs roll i det hela kritiseras han för att ha deltagit i samtalet om kvoteringen. Förre landslagsbacken Basile Boli, som kunde valt att spela för Elfenbenskusten men valde Frankrike, sågar förbundskaptenen rejält.

- Att ens ha deltagit i ett möte för att prata om kvotering är en skandal. Det innebär att man funderar på det, säger han till RMC.

Publicerad 2011-05-03 kl 17:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå