Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Chippen" lägger av med fotbollen: "Det har varit en fantastisk resa"

Landslag

Christian "Chippen" Wilhelmsson, 35, karriär som spelare har nått vägs ände.
Den sista dribblingen är gjord.
- Det har varit en fantastisk resa som jag varit med, säger han till fotbollskanalen.se.

Foto: Scanpix

Efter 16 år i utlandet som proffs och med spel i de största ligorna och 79 A-landskamper och både EM och VM är det färdigspelat för Christian Wilhelmsson.
Dribblern som slog igenom på allvar i Sverige 2004 har bestämt sig för att lägga av.

- Jag har inte vetat vad jag ska göra, jag har fortfarande förbannat ont i tån men det funkar. Mjällby-tiden gick okej, men det var sprutor hela tiden, och det är jobbigt när man inte kommer upp till den nivån man vill och vet att man kan om man är frisk, säger Christian Wilhelmsson.

- Det har varit mycket frågor: Ska jag försöka igen? Jag har kommit fram till att det att får vara bra nu, jag slutar.

Annons

När tog du beslutet?

- Det har vuxit fram, och redan i somras började jag fundera på det och operationen av tån bidrog till det. Andra saker känns viktigare i dag, det handlar om mycket kring min familj och jag ska snart bli pappa en tredje gång, och det har inte funnits tid till allt runt familjen tidigare och det är viktigt för mig att kunna lägga tid på det framöver av flera skäl.

Hur känns det då att ta beslutet?

- Jag var 19 år när jag flyttade till Norge och bott utomlands i 16 år och det handlar om mer än att spela matcher...det är ett helt liv med träningar, omklädningsrummet, fansen, att få vara med vinna. Man lämnar så mycket.

- Jag har fått vara med om så mycket, det har varit en fantastisk resa och har fått spela i alla stora ligor utom i Tyskland och sedan en massa landskamper och mästerskap. Vad jag känner om det? Fan, att jag inte fick spela mer i landslaget, att jag alltid blev utbytt i 64:e minuten. (Skratt) Nej, jag känner att jag bidrog och det var bra tryck under den tiden i landslaget med flera mästerskap.
Annons

Bästa minnet i landslaget?

- Oh, det är så många. Paraguay-matchen under VM 2006 är fantastisk med inramningen och sedan var det Danmark i EM 2004 där jag var delaktig i Mattias Jonsons 2-2 som är ett starkt minne. Eller när jag startade mot Italien i EM 2004 så var det häftigt.

Nästa i klubblagen?

- Det är lite olika i och med att jag varit runt så mycket. Att spela Champions League med Roma och vara ordinarie och vi vann första matchen mot Manchester United. Att bli var månadens spelare i Spanien och vi i Deportivo slog Real Madrid och Barcelona. När jag vann MLS-cupen med LA Galaxy eller att när jag vann mycket i Anderlechet och Saudi.

- Vi gjorde en fantastisk match med Anderlecht mot Celtic i Champions League och vann mot "Henke", Mjällby och Hedman trots att vi var en man mindre. Det var en fantastisk upplevelse. När jag tänker tillbaka så inser jag hur mycket jag fått uppleva.
Annons

Något du ångrar?

- Nej, det vet jag inte. Aldrig varit en sådan person, aldrig känt så utan alltid haft en bra relation med andra spelare och ledare och fans. Jag har alltid haft lätt att anpassa mig till nya situationer och miljöer och gillat det.

Christian Wilhelmsson avslutade karriären i moderklubben Mjällby under hösten men man åkte ur allsvenskan. Under hela tiden led han av en skadad tå som tvingade honom till både att operera den och ta uppehåll på ett halvår.
Under vintern har han instruerat sin agent Fabio Ahlo att inte föra fram några förfrågningar från klubbar.

- Jag har inte jagat något och inte bett om det och det som kommit har stannat hos andra personer. Jag ville verkligen tänka igenom det här.

Ingen kontakt med Mjällby?

- Nej, när det var slut så var det slut.

Hur ska du hantera det slocknande rampljuset?
Annons

- Vet faktiskt inte, jag tror inte det är så farligt, det var mer förr. På något sätt så trappade jag ner det när jag flyttade till Saudiarabien och då försvann mycket av att behöva hantera medier och annat runt om kring fotbollen. Jag bearbetade det då och på ett sätt är det skönt. Jag har ett fantastiskt liv med min familj och mina barn och uppskattar att jag fått det genom fotbollen.

Christian Wilhelmsson bosätter sig i Dubai med familjen men kommer att ha kontakt med Sverige via sitt sommarhus i Hällevik. Kanske ger han sig in i agentbranschen?

- Jag har dragit i gång Star Agency, och företaget var med i sin första affär i somras när (Georgios) Samaras flyttade till Al-Hilal.

Ska du blir agent?

- Jag visste inte hur mycket jag ville jobba med det här men jag kommer i så fall mer att vara en förmedlare av kontakter och hjälpa både spelare och klubbar i Mellanöstern. Jag sitter i en bra position efter min tid där, men jag kommer inte att bygga upp ett eget stall av spelare eller att åka runt och titta på spelare.
Annons

- Jag har bra kontakt med Al-Hilal och bra relation med presidenten efter min tid där och det kanske är en möjlighet.

Dessutom har Christian Wilhelmsson klivit ut i de sociala medierna via sitt instagram-konto.

- Det är roligt att ha kontakt med både mina fans och med folk här hemma i Sverige och med andra som man lärt känna under åren inom fotbollen.
Publicerad 2015-02-11 kl 14:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto