Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter Hamréns brandtal - Förre förbundskaptenen: Det finns ingen magi

Landslag

Erik Hamrén håller tal för den offensiva fotbollen till de svenska fansen. Samtidigt sågar hans företrädare, Roland Andersson, övertron på coachning.
– Folk tror att det finns magi i fotboll nuförtiden, säger han i senaste numret av Offside.

På tisdagen höll förbundskapten Erik Hamrén rena brandtalet till de svenska fotbollsfansen där han bad om stöd för de offensiva sätt han vill spela fotboll på. Han erkände att landslaget visserligen släpper in fler mål än tidigare men också gör fler. Samtidigt går det bättre resultatmässigt än tidigare, anser Hamrén.

Dagen efter nådde fotbollmagasinet Offside ut till prenumeranterna. Som av en händelse har artikelförfattare Jesper Högström träffat och pratat med Hamréns företrädare - den numere isländske förbundskaptenen Lasse Lagerbäck och Roland Andersson. Som har en något annorlunda åsikt och som tog Sverige till fem raka slutspel.

ANNONS

"– Folk tror att det finns magi i fotboll nuförtiden, säger Andersson.

– Men det finns ingen magi. Det du gör i veckorna, två tim­mar varje dag, det är det som räknas. Coach­ning, det handlar inte om smarta byten, sån skit. Inte om att läsa en dikt av Karin Boye i halvtid. Man kan inte ringa något medium. Risken i dagens läge är att folk inte tror på träningsbiten längre. Det är en massa fysio­loger och dietister och annan skit som vill ta tid, men särskilt i ett landslag när man har begränsat med tid handlar det om att sätta ett sätt att spela. Upp med en backlinje och gör realistiska övningar! Automatisera! Koordinera! Är de vana vid andra spelsätt så gäller det att hjärntvätta dem bort från det! Sätta sig på spelarna!"

Sett till att bland det första Erik Hamrén gjorde var att anlita kostrådgivaren Henning Svendsen så kan man inte se Anderssons uttalande som en passningen till Sveriges förbundskapten.

ANNONS

I det nya numret av Offside så följer magasinet Lars Lagerbäck inför Islands VM-kvalmatch mot Egil "Drillo" Olsens Norge. Två män vars fotbollsfilosofi inte handlar om briljans utan mer om tydlig organisation.

Lagerbäck är oroad över att så många tränare och spelare tittar - och försöker ta efter - sättet som Barcelona och Spanien spelar på. Spanska sjukan sprider sig.

"– Deras landslag har ju vunnit tre gånger i rad, säger Lagerbäck. Åker du på en Uefakon­ferens blir det väldigt mycket prat om Spa­nien. Det är ett fantastiskt spel de har, men du måste ha extremt skickliga spelare för att kunna spela på det viset. Sedan glömmer du bort att Spaniens försvarsspel är av absolut världsklass. Många säger »de har ju bollen hela tiden«, men 40 procent av tiden har motståndarna bollen."

Han får medhåll av "Drillo" Olsen.

ANNONS

"- Jag menar att den fotboll vi spelar är mest effektiv. Jag tror till och med att Barce­lona hade varit bättre om de hade spelat mer direkt. Real Madrid slår nästan 200 pass­ningar färre … 180 färre per match, och det är väldigt mycket. Jag är mer tilltalad av Reals sätt att spela på. Och se på Spanien i EM, de låg på 700–800 passningar per match, ikke sant? Så i finalen vände de, då var de nere på 620 passningar och då var de bättre … färre passningar och mer framåtrörelse, det är vad jag efterlyser, generellt sett."

Hela intervjun läser du i Offside 6 # 2012.

Offside når prenumeranter under veckan och finns att köpa i butik från och med tisdag nästa vecka.
Publicerad 2012-10-04 kl 20:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto