POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Efter Malmö FF:s miljonregn - nu ökar pengarna ännu mer i Europa

Foto: Scanpix

Malmö FF redovisade förra året rekordsiffror efter sitt spel i Champions League. Idag kom beslutet som gör att de svenska klubbarna kommer få möjlighet till ännu större inkomster.
– Nu blir det ännu mer lukrativt att gå till Europa, säger Bosse Johansson, representant för ECA, European Club Association.

Malmö FF kvalificerade sig förra säsongen in i Champions Leagues gruppspel. När det i slutet av året var dags att redovisa bokslutet så var det rekordsiffror man visade upp. Det egna kapitalet skrevs till hela 226,3 miljonor kronor - det högsta siffrorna en svensk klubb haft någonsin.

Idag beslutade UEFA och klubbföreningen ECA att man höjer inkomsterna för spel i Europa. Den totala summan för alla vinstpengar från dessa två turneringar ökar med hela 32% som sedan ska delas ut över alla medverkande klubbar. Framförallt i Europa League kommer inkomsterna nästan fördubblas för att göra turneringen mer attraktiv.

– Det är såklart ett positivt beslut, framförallt så är det ju bra för svensk klubbfotboll. Just de faktum att vi varje år har en klubb med chans till Champions League, men att vi har tre klubbar som kan nå Europa League. Pengarna i Europa League ökar nu till nästan det dubbla i de olika stegen är otroligt bra för det svenska klubbarna, säger Bosse Johansson, ordförande i Elfsborgs IF och representant i ECA till Fotbollskanalen.

Innan idag har relationen varit stor mellan de europeiska turneringarna. En vinst i Champions League gav sex gånger mer pengar än vad en vinst i Europa League gjorde. I och med det nya avtalet som skrevs under idag så kommer relationen mellan turneringarna att minska. Numera kommer CL-klubbarna istället bara tjänar 3,3 gånger mer än klubbarna i Europa League.

– I rena kronor så ökar pengarna i Champions League-turneringen, men samtidigt är ökningen är i Europa League betydligt större. Champions League kommer fortfarande ge betydligt mer, men relationen mellan turneringarna jämnas ut.

– De stora klubbarna som alltid går till Champions League har i och med det här beslutet gett ifrån sig rätt mycket pengar, så det blir en slags solidaritetseffekt. Vi har lobbat för det här under flera år och nu har vi nått framgång, säger Bosse Johansson till Fotbollskanalen.

Vart kommer alla dessa pengar ifrån?

Åskådare och sponsorer kan man säga. Det är framförallt TV-pengarna som ökat men också lukrativa sponsorkontrakt som UEFA lyckats teckna. De som är den stora skillnaden de närmaste tre åren, då det är tre år som gäller på det här avtalet är att man lägger ihop alla intäkter i en pott och sen fördelas pengarna mellan Champions League och Europa League.

– Innan har de två olika turneringarna haft varsinn pott för sig, och sen har man fått de pengarna som man genererat.

Kommer det här jämna ut relationerna i Europa tror du?

– Vi hoppas ju det. I alla fall att den här skillnaden ska fortsätta öka vilket det gjort de senaste åren. Förhoppningen är att det i alla fall ska mildra den effekten.

Varför går de stora klubbarna med på det här vilket innebär minskade inkomster för deras del?

– Även storklubbarna förstår ju vikten i att det finns en spridning av kvalité så att det inte bara finns några få storklubbar som kan konkurera på under en längre tid. Storklubbarna var därför beredda att lämna ifrån sig en del av intäkterna för att stärka klubbfotbollen som helhet. Deras beslut att göra detta underlättar ju med att hela kakan ökar med 32 %.

Så det här innebär väl att även status på turneringen Europa League ökar?

– Så är det såklart, och det är väl jättekul. Fotbollsnostalgiker minns ju när man tittar tillbaka på 70- 80-talet så fanns det ju då tre europeiska cuper som alla tre var prestigefyllda att vinna. Europacupen, UEFA-cupen och cupvinnarcupen där de stora ligornas lag tog allvarligt på alla tre. Man kan väl känna att Champions League var på väg att växa ifrån alldeles för mycket. Nu vill man få med sig Europa League också.

Men nu när inkomsterna i Europa ökar, innebär inte det här att vi riskerar ett större gap i Allsvenskan där en del klubbar drar ifrån?

– Skulle ett lag gå till gruppspel i Champions League flera år i rad så har dem chans tror jag att rycka rejält. Men det ska mycket till för att det är ett fåtal klubbar som gör ett ryck i övrigt tror jag. Självklart är det så att det blir ännu mer lukrativt att gå till Europa.

– Tittar man på de senaste åren så är det bara vi i Elfsborg som varit ute i Europa åtta år i rad. Annars har det varit väldigt olika lag som varit ute. Därför är det många klubbar som har chansen att tjäna på de här pengarna. Det kommer bli mer pengar åt den svenska klubbfotbollen.

Publicerad 2015-03-31 kl 16:41
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå