POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

EM-arenorna i Ukraina och Polen kostade 20 liv

20 byggarbetare har dött i Polen och Ukraina under förberedelserna inför EM i fotboll. Bristen på fackliga rättigheter ligger bakom, enligt LO.

Ukraina kritiseras för flera kränkningar av de fackliga rättigheterna i den internationella fackliga samorganisationen IFS:s årliga rapport. Allra värst är det i gruv- och byggbranschen.

Fjorton byggarbetare har dött i Ukraina under förberedelserna inför EM och sex har dött i Polen.

- Det är bristen på fackliga rättigheter som gör att de utnyttjas på det här fruktansvärda sättet, och inte bara inför fotbolls-EM, säger Keth Thapper, ombudsman och internationell sekreterare på LO.

Det är ofta migrantarbetare som jobbar med byggarbete, enligt Keth Thapper.

- De är ännu mer rättslösa, de omfattas inte av de nationella lagarna.

Även Sverige kritiseras i IFS:s rapport. Den så kallade Lavaldomen har lett till att utländska arbetare har sämre möjligheter att få samma lön och villkor som svenska arbetare.

Kränkningarna av fackliga rättigheter i Europa har blivit fler, visar rapporten. Den ekonomiska krisen har fått flera länder att försämra arbetsrättslagarna.

Men farligast är det att vara fackligt engagerad i Latinamerika. Där mördades 56 fackligt aktiva förra året, varav 29 bara i Colombia. Sammanlagt i världen dödades 76 fackligt aktiva.

Publicerad 2012-06-07 kl 18:18
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå