Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

EM-nedräkning: Sverige - nyfrälst med Henke

Landslag

Det som i vintras såg ut att vara ett landslag redo att erövra Europa har på grund av skador och svaga formbesked förvandlades till ett gäng som kan nå kvartsfinal - om allt går väl... Men så kom frälsaren från Högaborg.

Henrik Larssons återkomst i landslaget blir förmodligen den blasam för själen och laget som Lars Lagerbäck så väl behöver veckorna inför EM. Plötsligt blev skadesnacket förvandlat till Henke-haussen.

Och plötsligt ser en skadefri svensk startelva superhet ut. Men det var det där med skadefri. Det har hänt lite sedan i vintras.

Då var Zlatan Ibrahimovic en av världens bästa anfallare och öste in mål för Inter, då var Johan Elmander en sylvass anfallare och aspirant på att vinna franska skytteligan, då var Kim Källström en strateg på Lyons mittfält, då var Tobias Linderoth frisk, då var Olof Mellberg bara vikarierande högerback i Aston Villa, då var Andreas Isaksson åtminstone petad i City, då var Rami Shaaban på väg till allsvenskan, då var Kennedy Bakircioglü någon som skulle sätta sin prägel i Ajax, då var Erik Edman åtminstone inte långtidsskadad, då var Mikael Dorsin magisk i Champions League och då var Fredrik Ljungberg på väg tillbaka från skada...

ANNONS

Det är inte riktigt så längre. Förutom för landslagskapten Ljungberg förstås.

Men Seb och Chippen går ju bra...och Anders Svensson och Niclas Alexandersson var ungefär lika slitna då som nu.

Nu vädjar vi som vanligt till Zlatan - och Henke. Och att Tobias Linderoth och Fredrik Ljungberg blir friska.

Det kanske låter negativt men inget landslag i EM har haft i närheten så mycket skadeproblem och trista formbesked som Lars Lagerbäck fått under våren. Kanske passar det honom och Sverige bra? Kanske är det ändå bättre att ha alla i form?

Och det kanske vänder lagom till juni och alla blir mirakelfriska och glada?

Men då dyker ju nästa problem upp. Med eller utan friska spelare och Henke. Det är ett mästerskap.

Hade Sverige hamnat i en kvalgrupp med Ryssland, Spanien och Grekland kan vi anta att Lagerbäck och Roland Andersson hade lotsat Sverige vidare från gruppen utan några större problem. I mästerskap har dock Sverige haft det svårare att leva upp till de allt högre ställda förväntningarna. Och ju mer landets stjärna Zlatan Ibrahimovic briljerat desto mer har den perukbeklädda och berusade svenske supportern drömt om storverk.

ANNONS

Det är dock, som namnet avslöjar, skillnad på kval och mästerskap. I ett mästerskap kan inte lag som Sverige förlita sig på segrar mot enklare motstånd och förberedelserna inför matcherna är något annorlunda.

Vad som talar för Sverige är dock en självklarhet.

Sverige har för första gången på säkert 50 år en av världens bästa fotbollspelare till sitt förfogande. Nu gäller det bara få ut det bästa resultat av både Zlatan Ibrahimovic och vattenbärare som Tobias Linderoth.

Problemet är ju bara att båda är skadade. Lars Lagerbäck tenderar att bli allt mer populistisk efter varje år men han har knappast låtit allt hänga ihop med enstaka spelare - som just kan tappa både form och bli skadade.

Hur Johan Elmander , som kanske blir reserv efter Henkes intåg, och Zlatan ska kunna fungera ihop utan att springa åt samma håll får nog framför allt Elmander fundera på - och kanske rikta några nyfikna blickar på hur just Henke och Marcus Allbäck gjort. På våren har även Markus Rosenberg visat upp betydligt mer än Elmander och nämns till och med som ett startalternativ i första matchen mot Grekland. Men så blir det förstås inte.

ANNONS

Sverige har dock, i jämförelse med sina vanliga mått mätt, en magnifik anfallskvintet i de ovan nämnda. Det fanns inte ens plats för Marcus Berg, som både är aggressiv och kylig framför mål. Rade Prica diskvalificerade förmodligen sig själv när han flyttade till Roy Keanes stall.

Mittfältet är ofta samtrimmat med hopplöst underskattade Anders Svensson som är på väg att lära sig att spela i en mer defensiv roll. En flexibiltet som de svenska fansen i rättvisans namn också måste börja kräva att Kim Källström lär sig. Navet Tobias Linderoth är en landslagsklippa - men det var ett tag sedan han briljerade i ett klubblag - och det känns inte omöjligt att ta bort honom från händelsernas centrum då han ibland tenderar att springa efter boll när laget tappar spelet.

I Fredrik Ljungberg har Sverige ännu en världsspelare och som går sin obligatoriska kamp mot klockan för att bli frisk till EM. Den löjligt skadedrabbade landslagskaptenen är den enda spelare förutom Ibrahimovic och Mellberg som räddat Sverige i tuffa lägen. På mittfältet finns även den i landslaget ofta skicklige Christian Wilhelmsson,

ANNONS

Många ropar på nästa generations spelare. Energiske Sebastian Larsson har imponerat tillräckligt på Lagerbäck och assistent Roland Andersson för att faktiskt ta en startplats. Och det Sverige börjar skaffa sig är bredd. Ingen av Daniel Andersson och reserverna Rasmus Lindgren, Kennedy Bakircioglü eller Samuel Holmén skulle förmodligen göra bort sig som vikarie.

Det som oroar är backlinjen. Ytterbackarnas offensiva raider har varit lika lättlästa som den här texten och spelarna på de platserna är för närvarande Fredrik Stoor och Mikael Nilsson. De har dock stor spelförståelse vilket kan räcka till att lyfta Sverige vidare. Mittbacken Petter Hansson är ibland påfallande lik Olof Mellberg i uppspelsfasen och vändningarna. Bara det att Mellberg gör det något bättre - och om inte annat med en helt annan pondus.

ANNONS

Sverige har även en smärre målvaktskris i och med att Andreas Isaksson petats av Englands U21-landslagskeeper i Manchester City. Och när han väl får spela släpper han in över ett halvt dussin bollar. Men han har å andra sidan inte dragit på sig någon skada och Rami Shaaban är, oavsett ett par allsvenska tabbar, ett fullgott alternativ.

Sverige kanske inte vinner mot Grekland men å andra sidan kanske inte förlorar mot Spanien och då är det dags för en av världens bästa att kliva fram mot Ryssland. Gör han inte det så kan man alltid skylla på Lars Lagerbäck. Den person som tagit landslaget til fem raka mästerskap och lyckats slussa in nya spelare utan att någon märkt det.

Publicerad 2008-06-02 kl 13:19
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto