Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Experterna om Sverige ödespremiär

FotbollDirekts expertpanel med Robert Laul (Sportbladet), Olof Lundh (Fotbollskanalen), Pelle Blohm (Radiosporten) och Niklas Holmgren (Canal Plus) synar Sveriges motståndare och börjar med Grekland.

Grekland rankas åtta på Fifas världsranking. Är dom överskattade?

Laul: Nej, de är inte överskattade, men man ska komma ihåg att de är ojämna. Grekland är ett medgångslag och får de en bra start så blir de farliga. Därför blir Sveriges match väldigt betydelsefull hur det går för Grekland. Sedan kan man tillägga att hela rankingen är svår att förstå sig på och missvisande.

Lundh: Tittar man på Fifas världsranking, som är en Kalle Anka-ranking, så är de överskattade. Däremot är det ett fruktansvärt bra lag och ett stark kollektivt som leds av Otto Rehagel som är väldigt framgångsrik att svetsa samman lag. Det kommer bli en väldigt, väldigt tuff motståndare. Man ska inte kolla på världsrankingen utan snarare titta på att Grekland gjorde ett bra kval. Samtidigt - kan vi inte slå Grekland kanske vi inte ska satsa på att gå vidare.

Blohm: Rankingen är generellt inget man ska ta på stort allvar, det är svårt att bedöma. Det är så många olika faktorer som väger in när lagen rankas och det behöver inte nödvändigtvis betyda att de faktiskt är åttonde bästa laget i världen. Man ska inte bedöma hur bra ett landslag är på grund av en ranking.

Holmgren: Ja, mycket överskattade. Det är ett bra lag, men förra EM var en engångsföreteelse.

Är det kört om vi förlorar mot Grekland?

Laul: Det tror jag inte. Förhoppningsvis möter vi ett Spanien som vunnit mot Ryssland och som har senaste Sverige-matchen i minnet och tar lätt på uppgiften så att Sverige i alla fall kan få till ett oavgjort resultat. Sedan finns fortfarande chansen att vinna ordentligt mot Ryssland.

Lundh: Kört är det inte, men det blir väldigt tufft om vi inte tar poäng mot Grekland. Då kommer vi ha kniven mot strupen mot Spanien. Samtidigt har vi har krånglat ur oss tuffare grupper än så här.

Blohm: Det är inte kört om vi förlorar mot Grekland, det finns fortfarande fler matcher att vinna. Men om vi förlorar mot Grekland kommer det kännas väldigt negativt för spelarna och det blir ett psykologiskt nederlag. Men kört är det inte.

Holmgren: Ja det tror jag. Vi måste vinna den, annars är det nog kört. Spanien och Ryssland är de bättre lagen. Det blir tufft med förlust här.

Kan Otto Rehagel upprepa succén från förra EM?

Laul: Nej, det var en tillfällighet att de gick så långt och det gör de inte en gång till. Det finns inte en möjlighet.

Lundh: Nej, då hade de ett maximalt flyt. Grekland är inte tillräckligt bra. Det är omöjligt.

Blohm: Nej, jag tror inte det. I förra mästerskapet hade ingen riktigt koll på Grekland och man tyckte att det var lite kul att det gick bra för dem. Ingen tog dem på allvar. Nu har man bättre koll och stor respekt för laget och då blir det svårare att skrälla.

Holmgren: Nej, de är inte tillräckligt starka. Som sagt, förra gången var bara engångsföreteelse.

Publicerad 2008-06-09 kl 15:42
Annons
Annons
Annons