Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fifa har godkänt Madjeds landslagsbyte - aktuell för Asiatiska mästerskapet

Sverige (herr)

Fifa har godkänt Montader Madjeds landslagsbyte från Sverige till Irak.
Nu kan Hammarby-talangen få chansen i Asiatiska mästerskapet.
"Han finns med på en preliminär lista över 50 spelare", skriver Mohammed Imad, presskontakt på irakiska förbundet, till Fotbollskanalen.

4:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TT/IFA/SvFF.

I spelaren ovan ser du ett Madjed-hattrick mot Gif Sundsvall i svenska cupen.

Under en längre tid har Hammarbys talang Montander Madjed, 18, uppgetts vara på väg att byta Sverige mot Irak i landslagssammanhang. Nu är ytterforwardens skifte godkänt av internationella fotbollsförbundet, Fifa.

IFA, irakiska fotbollsförbundet, skriver på Facebook att Madjeds "landslagsfil" har flyttats från Svenska Fotbollförbundet (SvFF) till just IFA.

"Det är klart. Vi har fått svar från Fifa om honom", skriver presskontakt på IFA i ett meddelande till Fotbollskanalen.

SvFF:s landslagschef Stefan Pettersson:

- Såvitt jag vet är det så, säger han till Fotbollskanalen.

Madjed har representerat Sveriges ungdomslandslag på U17-, U18- och U19-nivå.

Annons

Tidigare har svensk-irakier som Amir Al-Ammari, Mohanad Jeahze, Alai Ghasem och Kevin Yakob representerat Iraks landslag.

Madjed kan få chansen att spela ett mästerskap direkt. IFA bekräftar att han är aktuell för Asiatiska mästerskapet, som inleds i januari. Irak ställs mot Indonesien, Japan och Vietnam i gruppspelet.

"Vi har redan skickat in hans namn till AFC (asiatiska fotbollsförbundet) på den preliminära listan över 50 spelare för Asiatiska mästerskapet", skriver Imad till Fotbollskanalen.

Landslagsbyten är snåriga och huvudregeln är att en spelare är låst efter att ha gjort en tävlingslandskamp för ett A-landslag. Det finns dock undantag från huvudregeln, som i fallet med Villarreal-målvakten Filip Jörgensen. Svensk-dansken är låst till Danmarks landslag.

- Det finns ett regelverk för hur man får byta och det är Fifa som har järnkoll på det där, säger SvFF-bossen Stefan Pettersson.

Annons

Vad tänker du kring att Madjed väljer att byta landslag redan nu?
- Han har inte varit uppe hos oss (i A-landslaget) och det är Claes Eriksson (chef för U21- och pojklandslagen) som har svaren på det, han känner killarna. Generellt sett skulle vi önska att alla duktiga fotbollsspelare spelar för Sverige. Det finns massa grejer som påverkar i valet, rent generellt, säger Stefan Pettersson och fortsätter:

- Jag tror också man måste titta på hur många som spelar i svenska landslag som haft möjligheten att representera ett annat land. Då får man nog en lite annan bild om hur många vi tappar och inte tappar. Den största av dem alla valde Sverige en gång i tiden, till exempel. Det måste man lyfta ibland. 

Den gångna säsongen svarade Madjed för ett mål på sexton matcher i allsvenskan för Hammarby. Hans kontrakt med Bajen sträcker sig till 2025. Tidigare i sin karriär har han spelat för Varbergs Bois. 

Annons
Publicerad 2023-12-08 kl 16:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto