POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Fifa ska ha betalat 50 miljoner efter svenska domarmissen: "Inget vi känner till"

Martin Hansson missade Thierry Henrys handsmål och Frankrike gick till VM. Efteråt ska Fifa ha gett Irland 50 miljoner kronor i kompensation.
- Inget vi känner till, säger förre SvFF-basen Lars-Åke Lagrell.

Avslöjandena om Fifas olika förehavanden fortsätter att hagla i världspressen i kölvattnet av den uppmärksammade korruptionshärvan, som lett till flera gripanden och till president Sepp Blatters avgång. Nu kommer Irlands förbundsordförande John Delaney med uppseendeväckande information om vad som hände kring den kontroversiella VM-playoffen 2009, när irländarna ställdes mot Frankrike i ett direktavgörande dubbelmöte som fick ett skandalomsusat efterspel.

Storstjärnan Thierry Henry assisterade till vinnarmålet för "Les Blues", och tog därmed landet till VM. Men i sekvensen före målet fick han – synbarligen avsiktligt – med sig bollen med handen, vilket domarteamet inte uppfattade. Irlands spelare blev som galna och i centrum för kritiken, som senare fick förgreningar ända upp till regeringsnivå, stod svensken Martin Hansson. Det var han som höll i visselpipan den där ödesdigra kvällen.

Nu hävdar John Delaney i en intervju med RTE Soccer att Fifa, som kompensation till Irland, gick med på att betala ut motsvarande 50 miljoner kronor för den missade VM-platsen. Ett belopp som ska ha överförts i utbyte mot att irländarna inte drog igång någon rättsprocess för att kräva in ännu högre uteblivna intäkter som en biljett till mästerskapet i Sydafrika 2010 hade inneburit.

Vid tiden för händelsen var Lars-Åke Lagrell ordförande och högst ansvarig på Sveriges fotbollförbund, och han känner även John Delaney personligen efter alla år som verksam inom idrotten. När Fotbollskanalen talar med Lagrell uttrycker han förvåning över det Delaney berättar.

- Jag vet bara att vi från svenskt håll aldrig blev informerade om en sådan utbetalning. Det som förbryllar mig ännu mer är att Irland inte hade kunnat dra Fifa inför rätta oavsett vad, för när man går med i organisationen står det i dess stadgar att man inte får driva rättsprocesser mot något annat förbund eller någon konfederation. Det är något man förbinder sig att följa, säger Lagrell.

Du känner inte till uppgifterna alls?
- Nej, och det hade jag kommit ihåg om det varit så. Men det konstigaste är som sagt att Fifa gick med på att betala ett sådant skadestånd trots att de juridiskt sett inte riskerade att hamna i domstol. Så såg ju bestämmelserna ut. Om Irland ändå gått vidare hade de riskerat att bli uteslutna ur Fifa. Är det för långtgående att fråga sig om Irland kände till någon känslig information på ett annat område, och därför kompenserades för detta? Jag vet inte.

Det är i alla fall den här versionen som Irland väljer att offentliggöra.
- Ja, och jag har ingen anledning att tvivla på att Fifa betalade skadeståndet. Jag undrar bara varför de gjorde det, när de inte hade behövt.

Lagrell säger även att han i samband med en landskamp mellan Sverige och Irland något år senare fick goda tillfällen att diskutera playoffen i fråga och misstaget från Martin Hansson.
- Då tyckte jag att irländarna visade stor förståelse för att en domare kan hamna i en position på planen där han helt enkelt inte ser situationen ur en klar vinkel. Men som sagt vet jag bara att vi i Sverige aldrig tillfrågades om detta.

Inte heller den svenske domarbasen Bosse Karlsson känner till uppgifterna om skadeståndet.

- Nej, inte alls. Men man ska ju veta att våra domare inte representerar Sverige som land i de här sammanhangen. Utan det är Uefa och Fifa som nominerar dem till matcherna. Så ur det perspektivet är det inte alls säkert att någon hade informerat oss vid en sådan överenskommelse, säger Karlsson.

Om du inte har hört något lär inte heller Martin Hansson ha gjort det?
- Nej, det har jag svårt att tro. Absolut inte.

Publicerad 2015-06-04 kl 18:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto