Frankrike krossade Nederländerna - Mbappé övertog rekord från Benzema

EM-kval (herr)

Frankrike fick en drömstart på EM-kvalet och krossade Nederländerna med 4-0.
Kylian Mbappé gjorde två mål och är numera landets femte bäste målskytt genom tiderna.
En plats han övertog från Karim Benzema.

Under fredagskvällen klev stornationerna Frankrike och Nederländerna in i EM-kvalet när de ställdes mot varandra på Stade de France i Paris.

Det var en speciell match av många anledningar. Ur franskt perspektiv var det första matchen med Kylian Mbappé som lagkapten, då han nyligen efterträtt den tidigare kaptenen Hugo Lloris som pensionerade sig från landslagsfotboll efter VM i Qatar. Vidare petades Olivier Giroud, som öste in mål i VM, för Eintracht Frankfurt-stjärnan Randal Kolo Muani.

Ur nederländskt perspektiv var det första matchen som Ronald Koeman ledde landslaget efter comebacken som förbundskapten, då han utsågs till Louis van Gaals efterträdare när tränarikonen pensionerade sig efter VM. Dessutom tvingades man spela utan Matthis de Ligt (Bayern München), Cody Gakpo (Liverpool), Sven Botman (Newcastle), Joey Veerman (PSV Eindhoven) och Bart Verbruggen (Anderlecht) som tvingades lämna landslagssamlingen i torsdags, på grund av vad som misstänks ha varit en dåligt tillagad currykyckling på spelarhotellet. De ersattes av Ryan Gravenberch (Bayern München), Kjell Scherpen (Vitesse) and Stefan de Vrij (Inter).

Som om inte det vore nog, för Nederländernas del, fick man en mardrömsstart på matchen i Paris.

I den andra matchminuten vann Antoine Griezmann bollen högt upp på gästernas planhalva och Frankrike ställde snabbt om till anfall. Randal Kolo Muani släppte bollen till Kylian Mbappé på vänsterkanten som slog ett lågt inlägg straffpunkten, där Griezmann avslutade anfallet genom att placera in 1-0 till Frankrike. Sex sekunder tog det från att Griezmann hade vunnit bollen till att han gjort 1-0.

Därefter dröjde det inte mer än fem minuter innan Frankrike även gjort 2-0. På en frispark från Antoine Griezmann vid Nederländernas straffområdeskant dök Dayot Upamecano upp och styrde Frankrikes andra mål för kvällen.

Frankrikes anstormning slutade heller inte där. I den 21:a minuten drev Aurelién Tchouameni upp boll från egen planhalva och slog en passning mot Kolo Muani utanför Nederländernas straffområde. Frankfurt-stjärnan struntade sedan i att ta emot bollen utan släppte den bara, vilket ställde det nederländska försvaret och friställde Mbappé - som kyligt placerade in 3-0. Målet innebar att han tangerade Karim Benzemas 37 mål och delade rekordet Frankrikes femte bästa målskytt genom tiderna med Real Madrid-stjärnan.

Den andra halvleken innehöll inte lika många chanser. Mbappé hade ett farligt avslut med tolv minuter kvar att spela innan Moussa Diaby fick ett mål bortdömt för offside i den 86:e minuten.

Men bara två minuter senare skulle Frankrike få sitt fjärde mål för kvällen och föga förvånande var det Mbappé som gjorde det. PSG-stjärnan tog sig förbi en nederländsk försvarare innan han skottfintade bort ytterligare två i straffområdet. Därefter sköt han hårt in 4-0 i Jasper Cillesens vänstra hörn – och puttade ner Benzema på listan över "Les Bleus" främsta målskyttar genom tiderna. Mbappé är nu ensam femma för flesta gjorda mål i landslagströjan genom tiderna med sina 38 mål.

Nederländerna hade möjlighet att snygga till sifforna på övertid när man tilldömdes en straff, men Mike Maignan räddade Memphis Depays straff.

Slutsiffrorna skrevs till 4-0 och Frankrike fick en drömstart på EM-kvalet. Nederländerna, i sin tur, får ta nya tag mot Gibraltar på måndag.

Startelvor

Frankrike: Maignan - Koundé, Konaté, Upamecano, T. Hernández - Tchouameni, Rabiot - Coman, Griezmann, Mbappé - Kolo Muani.

Nederländerna: Cillesen - Geertruida, Timber, van Dijk, Aké - De Roon, Wijnaldum, Taylor - Berghuis, Depay, Simons.