Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför supermatchen i Malmö - brasilianske legendaren hyllar Zlatan

Landslag

I kväll möter ett stjärnspäckat Brasilien Irak i Malmö. Ett Irak som tränas av en av Brasiliens största spelare genom tiderna. Som i sin tur hyllar Sveriges störste.

- Ibrahimovic är en av världens bästa spelare, säger Zico till fotbollskanalen.se.

Foto: Pierre Matteoni

Zico i Malmö

Fotbollsfest i Malmö. Brasilien möter Irak på Swedbank. Lika logiskt som ologiskt. Dels får tusentals irakier i Sverige en chans att se sitt landslag, dels slipper de brasilianska spelarna som spelar i Europa åka till Sydamerika.

För att göra matchen än mer delikat så tränas Irak av en av Brasiliens största spelare genom tiderna – Zico. Legendaren bor i Brasilien men är lika ofta i Qatar och Doha där han landslag har sina samlingar och spelar sina "hemmamatcher" eftersom oroligheterna i Irak gör det omöjligt för laget att vistas där.

- Ibland reser jag in i Irak för att göra presskonferenser och möta spelare och ledare. Men aldrig till Bagdad. Det går inte, förklarar han för fotbollskanalen.se.

ANNONS

Fotbollskanalen möter Zico på spelarhotellet i centrala Malmö. Det är första gången 59-åringen är i Sverige och han är imponerad av den uppmärksamhet som hans landslag får i Malmö.

- Jag hade ingen aning om att det fanns ett sådant stöd här för Irak. Det är otroligt.

Irak är ett landslag i exil. Hemmamatcherna spelas i Qatars huvudstad Doha. Bagdad är en krigszon. Bara under september månad så uppger nyhetsbyrån AFP att 242 personer mist livet och 776 skadats i attentat i Iraks huvudstad.

I och med att Zico får samla sitt lag i Qatar är det svårt hålla koll på alla spelare. De flesta spelar nämligen i den inhemska ligan.

- Det är inte så att jag behöver se dem varje söndag, säger han och skrattar.

- Jag har mycket hjälp i teamet och får mycket inspelat material skickat till mig.

ANNONS

En av dem som han skulle kunna följa är Örebros Ahmed Yasin. 21-åringen som kämpar för att ta en plats i allsvenska nästjumbon.

- Han är en lovande spelare. Vi har många lovande spelare i laget och det finns absolut möjligheter att bygga något bra av det här.

Yasin själv medger att han vet lite om Zicos karriär men han har fått höra desto mer.

- Jag har bland annat tre äldre bröder som har berättat hur stor spelare han var, säger Yasin.

Desto större för Yasin själv är att få spela för sitt landslag – i Sverige.

- Det känns otroligt stort att spela den här matchen, titta ut bara, säger han och pekar ut mot hotellets entré där ett hundratal fans tålmodigt står och väntar för att möta sina hjältar.

Samtidigt sitter Zico och pratar med brasiliansk press. Han ger sitt stöd till Brasiliens förbundskapten Mano Menezes och hyllar Kaka som är tillbaka i landslaget. Han är mindre intresserad av att prata om den konflikt han har med det irakiska förbundet om utebliven lön.

ANNONS

- Jag tar en dag i taget. Jag har kontrakt till 2014 över VM-kvalet och vi jobbar för att nå dit.

För Irak och Zico väntar Australien i VM-kvalet den 16 oktober. Irak kämpar om andraplatsen i gruppen bakom suveräna Japan. Ett land som Zico känner väl efter bland annat tre år som spelare och fyra som förbundskapten. Den japanska organisationen är inte direkt det som Zico jobbar med nu.

- Det är lite skillnad i Irak och Japan, säger han och ler.

Med 52 mål på 72 landskamper har den förre mittfältaren bara superanfallarna Pele, Romario och Ronaldo framför sig när det gäller antal gjorda mål för det brasilianska landslaget. Det brasilianska landslaget från VM 1982 anses av många fortfarande vara det bästa landslaget någonsin – som inte vunnit VM-guld.

- I Brasilien pratar man inte om det så mycket längre. Det är mer här i Europa. Jag är inte den som tänker tillbaka för mycket. Eller framåt heller för den delen. I min ålder gäller det att ta en dag i taget. Att kunna vara med sin familj på ledig tid, säger han och visar glatt upp en bild på sina fyra barnbarn.

ANNONS

Han medger dock att Brasiliens förbundskapten under VM 1982 och 1986 - Tele Santana fortfarande har en stor inflytande på det sätt han själv vill spela.

- Ja, det finns många som influerat mig men hans sätt har inspirerat hela den brasilianska fotbollen. Det syns även på sättet de spelar i landslaget och ligan.

- Många tror att det bara var full fart framåt men det handlar om allt – både på plan och på sidan av plan. Hur man förbereder sig, hur man kopplar av, hur man ställer upp laget och hur man pressar och hur man för sitt eget spel.

Någon som passar in i det sättet att spela är Sveriges störste spelare – Zlatan Ibrahimovic.

- En av de allra bästa anfallarna i världen. Han rör sig otroligt bra, han är intelligent spelare och har en fantastisk teknik med tanke på sin storlek.

ANNONS

Den enda gången Zico tänder till är när vi kommer in på hur det blir att spela VM i Qatar 2022. Landet där Irak spelar sina hemmamatcher.

- Det är omöjligt att spela mitt under dagtid i sommaren i 45 graders värme. Jag vet att de europeiska tv-bolagen vill ha matchtider som passar för dem men någon kommer att dö om det blir så. Spelarna är inte maskiner. Varken förr eller nu.

Troliga laguppställningar i kväll:

Irak: Noor Sabri, Ahmed Ibrahim, Bahjat, Ahmed - Kadhim; Akran, Radhi, Zahra - Haldoun Ibrahim; Khalid, Salen. Brasilien: Diego Alves, Adriano, Thiago Silva, David Luiz - Marcelo; Paulinho, Ramires, Oscar - Kaká; Neymar - Hulk

Publicerad 2012-10-11 kl 20:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto