Kroatien lyriskt: "Ingen kan räkna med ett sådant resultat"

Landslag

Kroatien har kopplat greppet om en biljett till fotbolls-EM 2012 efter seger med 3—0 borta mot Turkiet i första playoff-matchen.

Även Tjeckien är nära EM, medan Estlands EM-drömmar grumlades mot Irland.

Kroatien kopplade greppet direkt mot Turkiet. Efter två minuters spel tryckte Ivica Olic in 1—0-målet för gästerna. En chockstart för hemmapubliken i Istanbul som efter en halvtimmes spel fick se Kroatien göra 2—0 genom Mario Mandzukic. I början av den andra halvleken kom sedan 3—0.

- Ingen kan räkna med att komma till Turkiet och få med sig ett sådant här fantastiskt resultat, sade Kroatiens förbundskapten Slaven Bilic enligt Reuters.

Turkiet ägde mycket boll, men hade inte ett enda skott på mål i den första halvleken och försvaret var virrigt så fort Kroatien gick till anfall.

Dystert för Estland

I och med segern fick Kroatien även revansch på Turkiet för förlusten i EM-kvartsfinalen 2008. Den gången vann Turkiet tack vare kvittering på övertid och sedan seger på straffar. Men kanske är det också den vändningen som ger Turkiet hopp inför tisdagens returmatch i Zagreb.

Irland har ett ännu bättre utgångsläge än Kroatien. Irländarna vann borta mot Estland med 4—0. Estland, som spelade sin största fotbollsmatch genom tiderna, inledde matchen starkt, men ett irländskt mål och en utvisning på Andrei Stepanov förändrade matchbilden. I den andra halvleken fick Estland ytterligare en utvisning samtidigt som Robbie Keane gjorde två mål och en assist.

- Nu borde det vara över. Även om vi inte kan ta något för givet skulle det vara förödande om vi missade den här chansen, sade Keane till Sky Sports.

Drama väntar Portugal

Tack vare två mål i den andra halvleken är även Tjeckien på väg mot EM. Ett defensivt Montenegro försökte hålla nollan, men Vaclav Pilar gav hemmalaget ledningen och på övertid satte sedan Tomas Sivok det viktiga 2—0-målet.

Playoff-mötet mellan Bosnien-Hercegovina och Portugal är på förhand matchen med mest nerv i inför tisdagens returer. Fredagens match i Bosnien slutade 0—0 sedan Cristiano Ronaldo och Helder Postiga bränt flera chanser.